Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jauna latviešu kriminālkomēdija "Briksdāles ledājs"

Pauļa Liepas un Lauras Veļas izstādes galerijā "Māksla XO"

Jaunas un neapgūtas tehnikas – Pauļa Liepas un Lauras Veļas izstādēs galerijā «Māksla XO»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pandēmijas ierobežojumu radītā izolācija un šodienas aktuālā situācija pasaulē – tās ir tēmas, ko savās jaunākajās izstādēs apskata mākslinieki Paulis Liepa un Laura Veļa. Viņu darbi šobrīd izstādīti galerijā "Māksla XO".

Galerijā "Māksla XO" apskatāmās izstādes vieno mākslinieku darbošanās jaunās, iepriekš neapgūtās autortehnikās. Paulis Liepa uz saplākšņa pamatnes klāj akrila krāsu, uz tās vēl tipogrāfijas krāsu, tādējādi parādot virsmas reljefu un nianses. Darbi apvienoti zem nosaukuma "Izmaiņas ainavu elementos".

Pauļa Liepas izstāde "Izmaiņas ainavu elementos"
Pauļa Liepas izstāde "Izmaiņas ainavu elementos"

Mākslinieks skaidro: "Tas ir tāds varbūt pat vairāk emocionāls skatījums uz pēdējā laika notikumiem, kas neizbēgami atstāj iespaidu arī uz radošo procesu un uz to domu virzienu vispār. Es neteiktu, ka tur būtu kaut kādi ļoti konkrēti prozaiski ainavu elementi, bet tāda vispār mainīšanās un tā sajūta, kas notiek tad, kad izmaiņas ir diezgan ekstrēmas un piespiedu kārtā."

Ekspresīvas krāsas, asi kontrasti un lielformāta vēriens ir šīs izstādes raksturlielumi, un tie atspoguļo arī mākslinieka uztveri par šodienas laiku – pasaules dalījumu skaidrās, treknās frakcijās. "Tās nianses, no vienas puses, it kā tiek apēstas un pazūd, bet, no otras puses, tur tomēr, ja piebāž degunu, ir diezgan daudz sīkumu un krikumu, un pāreju," uzsver Liepa.

Lauras Veļas izstāde "Izolene"
Lauras Veļas izstāde "Izolene"

Daudz sīku detaļu arī Lauras Veļas darbos izstādē "Izolene", kur apvienojas klasiskā glezniecība ar jauniem materiāliem un medijiem. Pandēmijas ierobežojumu radītā izolācija apspēlēta gan nosaukumā, gan iedomātu māju logos, kuros skatītājs var ielūkoties.

"Mani jau ilgi ir fascinējis tas, ka nedrīkst skatīties citu cilvēku logos, bet tad, kad tev bērnība ir bijusi daudzdzīvokļu mājā, kur tev pretī ir kaut kas tik interesants... Man vienmēr likās, ka tās tā kā tādas mazas gleznas no tiem daudzdzīvokļu stāvu logiem, bet nedrīkst taču skatīties," skaidro Laura Veļa.

Veļas radītajos lodziņos redzamas sadzīves un ballīšu ainas, dažādi interjeri un detaļas, kas rosina domāt par iemītnieku dzīvi, personību, gaumi, materiālo situāciju un ikdienas paradumiem.

Abas izstādes galerijā "Māksla XO" būs apskatāmas līdz 13. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti