Kultūras rondo

Kristīne Budže: Artūra Analta darba veiksme bija ekspozīcijas satura un dizaina vienotība

Kultūras rondo

Nedēļa Kultūras Rondo. Raiņa "Pūt, vējiņi" Nacionālajā teātrī un "Rainis. 1918” Jūrmalā

Jaunā rudens izstāžu sezona Daugavpilī, atzīmējot Marka Rotko 115. gadadienu

Jauna rudens izstāžu sezona Marka Rotko centrā iezīmē Rotko 115. gadadienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar astoņām izstādēm 21. septembrī atklāj jauno rudens izstāžu sezonu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Šī sezona, kā jau ierasts Marka Rotko centram, ir vērienīga. Ar sezonas atklāšanu tiek atzīmēta Marka Rotko 115. gadadiena.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra jaunajā rudens izstāžu sezonā tiek atzīmēta Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko 115.gadu jubileja. Šoreiz jaunā sezonā tiek atklāta ar astoņām izstādēm, astoņiem nozīmīgiem mākslas notikumiem, kas ir pagātnes satikšanās ar tagadni, ielūkojoties tālāk nākotnē.

Tautas pagātnes mantojumu caurvij Lietuvas mākslinieku izstāde “Mantojums”. Mākslinieces Sandras Krastiņas izstāžu projekts, projekts “Divi Šagāli” , Izraēlas projekts “Brīvība. Latvijā dzimušo brāļu Šamiru mākslas darbi”, mākslinieču, dvīņu māsu Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes izstāde “Līdzīgie kodi”. Pagātni un šodienu nākamībā notur Silvas Linartes piemiņas ekspozīcija “Dvēseles ainas” un keramiķes Marutas Raudes piemiņas izstāde “Maximalism Forever!” Tik bagāts un atšķirīgs ir jauno izstāžu klāsts.

Marka Rotko mākslas centrā vēl notiek gatavošanās sezonas atklāšanai. Tiek iekārtotas izstādes, atrodot pareizo vietu katram mākslas darbam, vietām tiek piekrāsotas izstāžu sienas, mākslas simpozija dalībnieki vēl steidz pabeigt iesāktos darbus.

Sandra Krastiņa. "Ekrāns"
Sandra Krastiņa. "Ekrāns"

“Šoreiz mēs, ieplānojot astoņas izstādes, piedāvājam ielūkoties Sandras Krastiņas pēdējā laikā radītajās kompozīcijās – izstādes nosaukums ir “Ekrāns”, kurā apskatāmi trīs cikli no viņas pēdējiem darbiem, viens veltīts Abrenei un Abrenes tuvo apkārtņu pētniecībai, kas savā ziņā balstās uz latvisko sakņu apzināšanu un stāstu par to, kādā vidē mēs esam dzīvojuši. Kas būtu, kā būtu, jo Abrene nav valsts sastāvdaļa,” ar izstādēm iepazīstina Daugavpils Marka Rotko mākslas centra direktora vietnieks Māris Čačka.

Čačka arī norāda, ka sezona ir interesanta arī ar projektu, kas ir tāda kā dzimšanas dienas dāvana Markam Rotko no Marka Šagāla.

Projekts "Divi Šagāli"
Projekts "Divi Šagāli"

"Trešo reizi mēs Rotko centrā parādīsim gan citas litogrāfijas un ofortus, ko Marks Šagāls savā dzīves laikā ir radījis. Cikls ir “Bībele”, kas vairāk sakrālajai tēmai ir veltīts, ko Marks Šagāls ir radījis dažādos posmos vienotā tēmā, bet šoreiz interesanta būs šī ekspozīcija ar to, ka viņa būs papildināta ar otru Šagālu, kas ir lietuviešu mākslinieks Jonas Daņiļauskas. Būs kā dialogs starp divu paaudžu māksliniekiem, kuri nekad savā dzīvē nav satikušies, bet kuriem ir līdzīga domāšana un mākslinieciskā izpausme”, turpina Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Izstāžu sezonā būs vērojams starptautiskā gleznotāju simpozija mākslinieku veikums, Izraēlas projekts “Brīvība. Latvijā dzimušo brāļu Šamiru mākslas darbi”, keramiķes Marutas Raudes piemiņas izstāde un Lietuvas mākslinieku izstāde “Mantojums”.

Lietuvas mākslinieku izstāde “Mantojums”
Lietuvas mākslinieku izstāde “Mantojums”

Īpaša vieta atvēlēta nesen mūžībā aizgājušās gleznotājas Silvas Linartes veltītajai piemiņas ekspozīcijai “Dvēseles ainas”. Ekspozīcija iekārtota Marka Rotko meditatīvajā “Klusuma telpa”, apliecinot, ka māksliniece ir cienīga būt līdzās Markam Rotko.

Godinot mākslinieces un ilggadējās mākslas pedagoģes piemiņu, ir izveidots arī izdevums par Silvu Linarti. Šī ir jau otrā publikācija sērijā “Latgalē dzimušu mākslinieku dzīvesstāsti”, ko veido Marka Rotko mākslas centrs sadarbībā ar biedrību “Divruna”. Pirmā sērija bija veltīta keramiķim Pēterim Martinsonam. Publicētais izdevums ir apjomīgs mākslinieces stāstījums par dzīvi un radošo darbību gandrīz astoņdesmit gadu garumā, izdevumā ir arī fotogrāfijas no personīgajiem arhīviem.

Silvai Linartei veltītā izdevuma vāks
Silvai Linartei veltītā izdevuma vāks

“Dzīvesstāstu papildina plaši komentāri, tās ir atsauces uz vēsturiskiem notikumiem, skaidrojot vai skatoties to nozīmi dzīvesstāsta kontekstā, ļoti vērtīgas fotogrāfijas no mākslinieces privātā albuma, gan no pirmskara laika, gan dzīves Sibīrijā, - viņa savu bērnību ir pavadījusi Sibīrijā, bijusi divas reizes izsūtīta,” stāsta izdevuma veidotāja Zane Melāne.

Jaunajā izstāžu sezonā vērojama arī mākslinieces Silvas Linartes dvīņumeitu Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes kopīgā izstāde “Līdzīgie kodi”.

“Mēs ar māsu esam dvīņumāsas, abas esam beigušas Tekstilmākslas katedru Mākslas akadēmijā un pirms tam Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, šie darbi tiek veidoti komandā ar māsu, iznāk divi kodiņi vienā”, stāsta Ilona Linarte-Ruža.

Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes izstāde “Līdzīgie kodi”
Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes izstāde “Līdzīgie kodi”

Tie ir tekstilmākslas darbi, kas veidoti savās lauku mājās, kur māsas, neviena netraucētas, velta sevi mākslai. Dace ir pedantiska un precīza, savukārt Ilona radošāka, vērsta uz brīvākiem izteiksmes līdzekļiem. Darbos dominē melnais, baltais un pelēkais, vien brīžiem īpaši Ilonai gribas ielikt kādu spilgtāku krāsu, bet nedaudz. Arī Ilonai tuvs ir melnbaltais.

Daudzveidīgajā izstāžu klāstā arī 14. starptautiskā gleznotāju simpozija mākslinieku kopīgā izstāde. Desmit mākslinieki no septiņām valstīm devās uz Daugavpili gūt iedvesmu no Marka Rotko, viens no otra un vides.

Šoreiz astoņas izstādēs vērojama pagātnes satikšanās ar tagadni, ielūkojoties tālāk nākotnē. Tas viss Marka Rotko mākslas centra jaunajā rudens izstāžu sezonā līdz 4.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti