Dienas ziņas

Bērni valsts svētkos sveic seniorus

Dienas ziņas

Intervija ar Maķedonijas ārlietu ministru

Dagdā nonāk "Tautas Saimes" grāmata

Jauna podniece savu pirmo izstādi velta Dagdas novadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Topošā māksliniece Evija Maļķeviča podniecības izpētei pievērsās pirms trīs gadiem un šogad atklāts ceplis un tapusi pirmā darbu izstāde. Tā valsts proklamēšanas svētkos dāvināta Dagdas novadam, kur nupat nonākusi arī “Tautas Saimes” grāmata. Iecerēts, ka līdz Latvijas simtgadei tā apceļos visu Latviju.

Māls cilvēkam iemāca ļoti daudz – atzīst Evija Maļķeviča, kuras pirmā svēpētās keramikas izstāde “Muola trauks cylvākam” Dagdā ir viens no centrālajiem Latvijas proklamēšanas 99. gadadienas svētku notikumiem.

Evijas darbi veidoti bezripas tehnikā un tā Latvijas teritorijā bija raksturīga līdz 10. gadsimtam. Palīdzīgu roku senā aroda attīstībā podniecei sniedz Aivars un Vēsma Ušpeļi, gan viens no apvienības “Pūdnīku skūla” dibinātājiem Ilmārs Vecelis. “Jauno paaudzi vajag nedaudz atbalstīt (..) Atšķirībā no mums – klasiskajiem podniekiem – strādā tikai ar rociņām. Tā kā viņa nobrieda līdz tam, ka gatava pie sava cepļa tikt, viņai paveicās un šajā sliktajā, lietainajā vasarā viņa tika pie ceplīša,” norāda podnieks no Dagdas novada Aulejas pagasta Ilmārs Vecelis.

“Veidot ar rokām principā var visur, kur tev nevajag būt vienā vietā,” piebilst topošā podniece Evija Maļkeviča. “Tu vari paņemt mālu un darboties, kur vien gribas (..) es iedvesmu gūstu no baltu cilšu arheoloģiskā materiāla. Tāpat arī interesējos par vikingu keramiku,” norāda Maļkeviča.

Precīzu seno māla trauku rekonstrukciju Evija gan neveido, bet pārņem atsevišķas formas un rakstus. Visi trauki ir funkcionāli, daļa no tiem kādreiz bija izplatīti ne vien Latgalē, bet arī visā pasaulē. “Tas bija visā Eiropā un atrodams arī citās kultūrās – Āfrikā, Ziemeļamerikā un tas ir vuoraunīks. Visvairāk fascinē cilvēki, kas ierauga un saka: vai, cik skaista vāzīte! Bet principā tas ir funkcionāls trauks ēdiena gatavošanai,” norāda Maļkeviča.

Līdz ar izstādes atklāšanu Dagdā no Aglonas novada nonākusi arī viena no 25 Latvijas Tautas Saimes grāmatām. Tās mērķis ir līdz Latvijas simtgadei apkopot sapņus, idejas un stāstus visā valstī, dodot iespēju veikt grāmatā ierakstu ikvienam iedzīvotājam. “Gan kaut kādus atmiņu stāstus, kaut kādas liktenīgas dzimtas lappuses attēlot, varbūt arī parādīt slavenas personības, novadniekus (..) gribētos Saimes grāmatā uzrakstīt vienu vēlējumu:  lai Latvija būtu bagāta ar cilvēkiem!” atzīmē Dagdas novada kultūras metodiķe Inese Plesņa.

Keramikas izstāde Dagdas tautas namā būs skatāma vēl divas nedēļas, bet ierakstu Tautas Saimes grāmatā sākotnēji varēs veikt novada bibliotēkā, bet līdz pat nākamā gada februārim tā ceļos uz katru no Dagdas novada pagastiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti