Jau astoto gadu mākslinieki pulcējas starptautiskā plenērā Rēzeknē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar moto "Viss ir iespējams" no 26.maija līdz 1.jūnijam Rēzeknē norisinās 8.starptautiskais mākslinieku plenērs "Domas lidojums".

Šogad plenērā piedalās 30 mākslinieki - gan vietējie rēzeknieši, gan no citām Latvijas pilsētām un novadiem (Līvāni, Krustpils, Madona, Lielvārde, Jelgava, Lapmežciems, Jūrmala, Rīga), gan arī viesi no Lietuvas, Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas, kuri plenēra laikā savos darbos iemūžināja Latgales sirdi.

Aizvadītajā nedēļā tapušo mākslinieku darbu izstādi varēs aplūkot sestdien, 31.maijā, kad Rēzeknē tiks atklāts mākslas un mūzikas festivāls "SevenHills", kas pulcēs gan pašmāju, gan ārzemju mūziķus, dejotājus un māksliniekus.

Rēzekne ir skaista pilsēta gleznotājiem," par Rēzekni kā pilsētu, kas jau izsenis saistīta ar mākslu un glezniecību, saka Latvijas Mākslas akadēmijas profesors mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks. "To arī pierāda tas, ka liela daļa no šodienas latviešu glezniecības zelta fonda ir tapusi Rēzeknē, jo te jau sen ir bijusi spēcīga mākslinieku grupa. Lai cik dīvaini tas nebūtu, viņiem visiem - gan rēzekniešiem, gan tiem, kuri šeit tikai epizodiski ir nonākuši, labākie darbi ir tapuši tieši Rēzeknē. Varbūt te ir tāds gaiss vai kas cits, bet tik tiešām liela daļa no tiem, ko mēs šodien dēvējam par latviešu glezniecības klasiķiem, ir saistīta ar Rēzekni, un Rēzeknes periods viņiem visiem ir viskrāšņākais," norāda Zvejsalnieks.

Arī pats Osvalds Zvejsalnieks plenēros piedalās samērā bieži: "Tas ir laiks, kad var no sirds pagleznot, jo visas ikdienas rūpes paliek malā."

Mākslinieks no Lietuvas Rjūdas Pupelis Rēzeknes mākslinieku plenērā piedalās pirmo reizi, bet Latvijas daba un mazo pilsētu arhitektūra viņu esot sajūsminājusi jau iepriekš. "Ļoti svarīgi ir uzturēt kultūras saikni, paskatīties, kā strādā citi. Man ļoti interesē, kā mākslinieki strādā Latvijā, Rēzeknē. Kad plenērā vienuviet sabrauc gleznotāji arī no citām valstīm, ir ļoti interesanti aprunāties un paklausīties, kāds kultūras noskaņojums ir citās valstīs, par ko viņi domā, par ko spriež, kādi viņiem mērķi," stāsta mākslinieks. Viņš savus darbus rada fovisma un kubisma mākslas virzienu ietekmē.

Lietuvas mākslinieks augsti vērtē šādu plenēru īpašo māksliniecisko auru, tikšanos ar citiem māksliniekiem un iespēju mācīties vienam no otra. Rjūdas Pupelis novērojis, ka mākslinieki Latvijā daudz strādā ielās un pie dabas: "Viņi strādā ielās, rada, mīl dabu un tur ieliek savas domas, savu sirdi. Bet manā pilsētā mākslinieki vairāk strādā abstrakcionismā, mazāk ejam dabā, tāpēc šos divus dažādos mākslinieku domāšanas veidus ir svarīgi saskatīt un vienam no otra mācīties."

Gruzīnu izcelsmes mākslinieks no Lapmežciema Nugzars Paksadze atzīst - Latgale viņu iedvesmo. Viņš Rēzeknes plenērā piedalās katru gadu, un arvien ir priecīgs plenērā sastapt jaunas sejas un jaunus māksliniekus.

"Māksla man vairāk asociējas ar dabu, īpaši daudz darbu man ir no Latgales, jo uz šejieni braucu katru gadu, uz dažādām vietām - Preiļiem, Ludzu, Rēzekni, Ilūksti. Latgalieši ir ļoti sirsnīgi cilvēki. Debesis ir īpaši skaistas. Šajā nelīdzenajā reljefā man patīk spilgto krāsu saspēle, jo man patīk gleznot krāšņi," saka Nugzars Paksadze.

Plenēra mākslinieki pilsētai dāvinās vienu no plenēra laikā tapušajiem darbiem, un Nugzars Paksadze to uzskata par pagodinājumu: "To, ko  man daba dod, to es savos darbos dodu atpakaļ. Tāpēc, lai darbi paliek šeit."

Plenēru kā iespēju laiku pa laikam atgriezties pie gleznošanas uztver tepat no Latgales nākusī, šobrīd Rīgā ar tekstilu strādājošā Maruta Upeniece. Savulaik Rēzeknē mācījusies mākslas vidusskolā, šī plenēra laikā viņa uz pilsētu var paskatīties no jauna: "Laiks ir pagājis diezgan ilgs. Pilsēta ir uzplaukusi pilnīgi no jauna. Šķiet, ka daba un saule šeit silda. Šodien pamanīju, ka ir uzplaukušas akācijas. Tās zied īsu brīdi, šeit pagūšu vismaz kaut ko uzgleznot no akāciju smaržas."

Pagājušajā gadā vairāk gribējām pievērst uzmanību tam, kā Rēzekne ir pārvērtusies. Interesanti, ka mākslinieki tieši šo tēmu arī "saķēra" - ļoti daudzas no gleznām bija veltītas gan mūsu jaunceltnēm, gan Rēzeknes panorāmai – kā tā ir izmainījusies līdz ar šīm jaunajām ēkām. Šogad nav tēmas, jo negribam ierobežot māksliniekus," norāda Rēzeknes kultūras un tūrisma centra pārstāve Maija Brēķe.

Starptautiskais mākslinieku plenērs "Domas lidojums" Rēzeknē notiek jau astoto gadu, un šogad tas ir apvienots ar mūzikas un mākslas festivālu "SevenHills", kas apvienos septiņus mākslas veidus. Kā vēstījām, mūzikas un mākslas festivāls "SevenHills" Rēzeknē norisināsies no 30.maija līdz 1.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti