Japānas putni un sakuras ziedi Ventspils muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 2. aprīļa Ventspils muzejā - Livonijas ordeņa pilī - vienkopus būs apskatāmas divas izstādes - sakuras ziedu fotogrāfijas un putnu grafikas. Abām izstādēm ir vienota tematika – pavasaris, dabas mošanās un Japāna.

Ventspils muzeja vadošais pētnieks Armands Vijups pats interesējas par Japānas kultūru, tāpēc viņš var ne tikai dalīties ar zināšanām, bet arī privātā kolekcijā iegūtām grafikām, kas tagad apskatāmas Ventspils muzejā. Grafikās attēlotie putni būs veltījums arī Putnu dienām, kas katru gadu tiek atzīmētas daudzviet Latvijā, stāsta Armands Vijups:

„Saistība ar Japānu ir tāda, ka tās ir japāņu 19. gadsimta beigu grafikas, dažas ir arī jaunākas. Tās ir darinātas savdabīgā japāņu kokgriezumu tehnikā, kas Japānā attīstās  17. gadsimtā, bet uzplaukst 18. un  19. gadsimtos.”

Kokgriezuma tehnika ir specifiska, turklāt krāsaina. Katrai krāsai tiek izgrebta sava plate, uzsver Armands Vijups: „Tiek sagatavotas ļoti daudzas plates. Ar milzīgu, bieži vien nesaprotamu precizitāti tas viss tiek likts kopā un tiek iegūti brīnišķīgi darbi.”

Izstādē būs aplūkojami divu japāņu autoru Imao Keinena (1845-1924) un Kono Bairei (1844-1895) darbi. Putni un augi, kas attēloti grafikās, turklāt panākot reālistisku gan putna lidojuma efektu, gan krāsas, harmoniski savijas ar otru izstādes daļu – Okudas Minoru sakuras ziedu lielformāta fotogrāfijām, ar kurām Latvijas skatītājs tiks iepazīstināts ne pirmo reizi.

„Viņš fotografē ne tikai sakuras, bet arī to, kā attīstās zieds – no sēklas līdz stādam un pēc tam līdz ziedam. Tas viss tiek veidots iespaidīgās un interesantās foto kolāžās, manuprāt, ar tādu japānisku piesitienu un lielu pietāti pret visu augošo un dzīvo,” par mākslinieku stāsta Armands Vijups. 

Tieši pašlaik Japānā visā savā krāšņumā ir uzplaukuši sakuras koki. Raugoties ar Okudas Minoru acīm, tagad ir iespējams sajust šo ziedu burvību arī Ventspils muzejā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti