Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sākas Valmieras vasaras teātra festivāls

Jaņa Rozentāla muzejā atklās jaunu izstādi

Jaņa Rozentāla muzejā varēs ielūkoties mākslinieka mazdēla apkopotajā zīmējumu un foto kolekcijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

5. augustā Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā atklās jaunu izstādi – "Rozentāla mantojums. Zīmējumi un fotogrāfijas no Jāņa Viļumsona kolekcijas". Tā ir mākslinieka mazdēla kolekcija, kura 2018. gadā ziedota muzejam. Tajā apkopoti zīmējumi, kurus mākslinieks veidojis atšķirīgos laika posmos. Tāpat kolekcijā parādās vairāki fotoattēli. Tos uzņēmis gan mākslinieks, gan viņa bērni un mazbērni.

Zīmējumu un fotogrāfiju oriģināli, kā arī kopijas – tās veido Jaņa Rozentāla mazdēla saglabāto kolekciju. Izstādē šie materiāli izvietoti tā, lai apmeklētāji varētu iztēloties ģimenes bilžu albuma aplūkošanu. Turklāt apmeklētājiem ir iespēja apskatīt arī konkrētos albumus. Iedvesma kolekcijas uzglabāšanas skapjiem nāk no Rozentāla darbnīcas muzeja augšstāvā.

Materiālu izvietojums ir gan kā papildu elements apmeklētāja pieredzē, gan kalpo praktiskiem mērķiem. Izstādes pirmā telpā ir kā ievads stāstam. Apmeklētāji pamazām tiek ievesti katrā no telpām, palēnām piekļūstot personiskākajai kolekcijas daļai. Piemēram, guļamistabā ir izvietoti materiāli, kas saistās ar mākslinieku un viņa sievu. Tāpat tematiski pielāgota ekspozīcija bērnistabā.

Lai gan muzejs kolekciju saņēmis jau pirms četriem gadiem, plašāka sabiedrība to varēs apskatīt tikai tagad.

Muzejā gūto pieredzi ir iespēja paņemt līdzi – ar kartītēm, kurās parādās kāds no fotoattēliem vai zīmējumiem. Izstāde apmeklētājiem būs pieejama līdz oktobra beigām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti