Kultūra

72 mākslinieku ilustrācijas grāmatai „Alise Brīnumzemē” LNB izstāžu zālē

Kultūra

Aicina uz 1991. gada barikādēm veltītu koncertu „Ar domu par rītdienu” Rīgas Domā

Martā izcilajam māksliniekam Janim Rozentālam 150.gadskārta

Jaņa Rozentāla gada pasākumi norisināsies gan Latvijā, gan ārvalstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas nacionālās mākslas pirmsākumi nav iedomājami bez Jaņa Rozentāla. Martā izcilajam māksliniekam aprit 150.gadskārta, tāpēc, kā vēstīts, šis gads pasludināts par viņa jubilejas gadu, kas ietvers daudzus pasākumus visa gada garumā. Lielākā daļa no tiem notiks Rīgā un Rozentāla dzimtajā pilsētā Saldū. Jaņa Rozentāla jubileja iekļauta arī UNESCO svinamo dienu kalendārā. Rīgā viena no pasākumu norises vietām būs Rozentāla muzejs.

"Esiet sveicināti Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā - šī ir patiešām ļoti īpaša vieta, kurai līdzīgu mēs nevaram atrast it nekur," muzeja vadītāja Dace Vosa šo īpašo vietu Rozentāla jubilejas gadā aicina atklāt ikvienam. Dzīvoklis ar jumta stāvā izbūvēto darbnīcu savulaik radīts speciāli Rozentālam, ņemot vērā viņa vēlmes un ieceres. Šeit viņš uzgleznojis lielāko daļu savu slaveno darbu, bet līdzās tam šeit bijis arī radošās inteliģences pulcēšanās centrs, kur regulāri satikušies dažādu tautību Rīgā dzīvojošie vai iebraukušie mākslinieki, mūziķi, rakstnieki.

Ar savu īpašo gaisotni šī vieta ļoti spēcīgi atšķīrusies no tajā laikā ierastajām pilsoņu dzīves telpām. "Arī atmiņās par Rozentālu bieži vien tiek uzsvērts, ka viņa un viņa sievas dziedātājas Ellijas Forseles personības - viņas ir allaž pārsteigušas un valdzinājušas tieši ar šo citādību, māksliniecisko noskaņu, erudīciju, reizē arī sirsnīgo laipnību, kas viņu ģimenē ir valdījusi un ko viņi ir izrādījuši cilvēkiem, kas ar viņiem kontaktējušies," stāsta Dace Vosa.

Rozentāla muzejs Alberta ielā būs viena no centrālajām vietām, kur notiks Rozentāla jubilejas gada pasākumi, taču nebūt ne vienīgā, jo ļoti aktīvi Rozentāla veikumu un personību apņēmušies popularizēt arī Rozentāla dzimtās pilsētas Saldus kultūras dzīves organizētāji, tāpat Rozentāla Rīgas mākslas vidusskola, Rīgas latviešu biedrība, kā arī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) pēc tā atvēršanas.

"Zinot Rozentāla nozīmi un to, kā Rozentāla vārds pārklāj dažādas kultūras jomas, tā bija mūsu iniciatīva - aicināt kopā dažādus kolēģus un domāt par kopīgi programmu un par to, kā varam šo gadu darīt pilnskanīgāku un šī mākslinieka vārdu pacelt lielākā augstumā," stāsta LNMM direktore Māra Lāce.

Rozentāla dzimtajā pilsētā Saldū māksliniekam veltītās aktivitātes jau aizsāktas pagājušajā gadā. "Iepriekšējā gada nogalē Saldū tika atklātas skaistas ēku sienas, uz kurām tika izmantoti Rozentāla darbi kā motīvi sienu apgleznošanai, kas ir patīkamas vaibsts Saldus sejā, kad uzreiz iebraucot Saldū, tu vari atpazīt, ka tā ir Rozentāla pilsēta," norāda Saldus novada pašvaldības pārstāve Laura Liepiņa.

Šogad Saldū visbagātīgākais Rozentālam veltīto pasākumu klāsts būs martā, kas ir mākslinieka dzimšanas mēnesis. Jaņa Rozentāla Saldus mākslas muzejā tiks atklāta jauna interaktīva ekspozīcija, tiks pasniegtas Rozentāla prēmijas, būs klausāmi koncerti un notiks pat lielie Rozentāla skriešanas svētki. "Droši vien pirmajā mirklī šķiet - kā gan tas saistās ar Rozentālu? Bet kolēģi jau minēja to viņa neatlaidību, darba sparu, motivāciju, un šis pasākums būs tāda radošuma un sportiskuma mijiedarbība," uzsver Laura Liepiņa.

Pasākumu ciklu visa gada garumā piedāvās arī Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskola. Tas būs kā atskaites punkts par to, kā skola ir attīstījusies 70 gadu gaitā, kopš nes Rozentāla vārdu. Stāsta direktors Jānis Ziņģītis: "Kā mēs zinām, Rozentāls ir akadēmisks kvalitatīvs mākslinieks, bet laiki mainās, un ir svarīgi arī saprast Rozentāla tradīciju nozīmīgumu mūsdienās. Mēs sākotnēji skolā mācījāmies tādus priekšmetus kā zīmēšanu, gleznošanu, kompozīciju, bet šodien skolā var apgūt arī visus jaunākos medijus. Arī to visu mēs mēģināsim parādīt caur Rozentāla prizmu."

Pirmā Rozentāla mākslas vidusskolas izstāde tiks atklāta jau janvāra izskaņā, tā būs veltīta Rozentāla tik iecienītajam portreta žanram.

Iecerēts, ka jubilejai veltītie pasākumi notiks ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, piemēram, Somijā vasarā plānots organizēt mākslas rezidenci skolotājiem "J.Rozentāls - Rīga - Pēterburga - Helsinki", kā arī notikušas sarunas par iespējamu Rozentāla izstādes organizēšanu UNESCO galvenajā mītnē Parīzē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti