Kultūras ziņas

"Hanzas jaunais zelts" Rīgā

Kultūras ziņas

Anša "Liela māksla" Mežaparkā

Izzūdošās arktiskās ainavas mākslas darbos

Izzūdošās arktiskās ainavas – atklāta mākslinieka Voldemāra Johansona personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

ISSP Galerijā durvis vērusi Voldemāra Johansona personālizstāde “Vētra neredz krāsu”. Mākslinieku un komponistu jau daudzus gadus interesē ziemeļu daba, zinātne un cilvēka darbības ietekme uz klimatu, tāpēc viņš vairākkārt devies ekspedīcijās uz Ziemeļu puslodes arktiskajiem apgabaliem, kur ainavu iedvesmoti tapuši multimediāli mākslas darbi.

Mākslinieku un komponistu Voldemāru Johansonu saista Ziemeļu arktiskās dabas spēks un neskartība, zinātne un klimata pārmaiņas, un, protams, vizualitāte un mākslas valoda, kurā sazināties ar skatītājiem. Rīgā, Berga bazārā, ISSP Galerijā atklāta viņa arktisko ainavu iedvesmoto darbu interaktīvā personālizstāde “Vētra neredz krāsu”.

“Klimata pārmaiņas visvairāk izpaužas tuvāk poliem. Tad, kad mēs bijām Svalbārā, polārā institūta pētnieki mums stāstīja, ka jau tagad ziemeļos ir vismaz par 10 grādiem siltāks vasarās nekā pirmsindustrālajā laikmetā,” atklāj Voldemārs Johansons. “Tādā filozofiskā līmenī tā ideja izteikta izstādes nosaukumā, ka vētrām un ekstrēmākiem dabas apstākļiem un meža ugunsgrēkiem, plūdiem un šļūdoņiem, visām šīm dabas fizikālajām parādībām, viņas ir pilnīgi vienaldzīgas pret mūsu cilvēku skatījumu, darbībām, sajūtām. Tā ir liela planēta, liela fizikāla sistēma, viss ko mēs darām, spogulējas planētas ekosistēmā.

Ja mēs kādā globālā procesā iejaucamies, kā tas ir šobrīd, tad daba seko fizikas likumsakarībām, nešķirojot, kādas ir mūsu sajūtas, kā mēs domājam, – vētra neredz krāsas.”

ISSP Galerijas programmas vadītāja, izstādes kuratore Iveta Gabaliņa raksturo Voldemāru Johansonu kā mākslinieku-zinātnieku: “Viņš nodarbojas ar lauka pētījumiem, bet viņu interesē tieši vizuālie dati, kurus viņš vāc. Un tad, kad viņš viņus ir vācis, viņš transformē šajā jaunajā realitātē, kas mums ikdienā ir ļoti klātesoša, šajā virtuālajā realitātē, vai arī veido darbus ar dažādu tehnoloģiju palīdzību. Un tas ir diezgan neparasti.”

Izstādes atslēgas darbs ir aizslēpts tālākajā galerijas stūrī. Mākslinieks skaidro: “Šis ir kadrs, sākumpunkts šais izstādei. To es uzņēmu Fēru salās, kad es filmēju projektu “Slāpes”, tā ir liela formāta kinoinstalācija, kas dokumentē vētru Atlantijas okeānā. Tas ir kadrs dienu vai divas pēc vētras augstākā punkta. Ir tumšs vakars, krāsas ir mazliet, bet vētra rūc un plosās, tas bija iedvesmas un poētiskākais punkts.”

Izstādes apmeklētāji aicināti iejusties arī izzūdošo arktisko ainavu virtuālajā realitātē.

“Ja mēs lūkojamies uz fotogrāfijām, tad mēs maldīgi varam domāt, ka šis viņa interešu objekts ir Ziemeļu ainava.

Vizuāli mēs neredzam cilvēka darbības rezultātu, bet, no otras puses, – šie reģioni ir visvairāk pakļauti cilvēka rīcības sekām, jo tie ir reģioni, kur visvairāk var izjust klimata pārmaiņu sekas,” uzsver izstādes kuratore.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti