Izstāžu zālē «Arsenāls» atgriežas izrāde par gleznotāju Jāni Pauļuku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izstāžu zālē “Arsenāls” 29. un 30. septembrī plkst. 15.00 ar divām izrādēm atgriežas stāsts par gleznotāju Jāni Pauļuku (1906-1984). Izrāde, kura tapa kā pirmā ciklā “Kolekcija. Viencēlieni. Klasiķi pirms klasikas” par Latvijas māksliniekiem, atgriežas izstāžu zāles “Arsenāls” telpās, lai ieskandinātu novembrī gaidāmo izstādi “Portrets Latvijā, 20.gs.”, informēja izrādes producente Laila Baumane.

Tā kā izrāde par Jāni Pauļuku tapa konkrētā vietā – izstāžu zāles “Arsenāls” vestibilā, kur atrodas galvenais izrādes scenogrāfijas elements – lielās kāpnes, tad tās izrādīšana ir plānota starpposmā pirms izstādes “Portrets Latvijā, 20.gs.” iekārtošanas, kad zāles vestibils jau pārvērtīsies par izstādes telpu.

Režisore ir Inese Mičule, un par izrādi viņa stāsta: “Visos laikos ir bijuši spēcīgi cilvēki, personības, kuri ar saviem uzskatiem un darbībām atspoguļo laikmeta pretrunas, provocē sabiedrību un liek tai paskatīties no cita skatu leņķa un izvērtēt autoritātes, valsts iekārtu, norises sabiedrībā, politikā u.tml. Tas ir bijis un būs „veselīgi” jebkurā laikā, ar jebkuru valsts iekārtu un sabiedrības sociāli politisko līmeni. Jānis Pauļuks bija šāds cilvēks pirms vairāk nekā 30 gadiem, bet stāsts par viņu būtībā būs stāsts par mūsdienām un iespēja šobrīd ieliet mazliet „eļļu ugunī” mūsu nereti kūtrajai attieksmei pret norisēm valstī un ar mums pašiem.”

Jāņa Pauļuka lomā – aktieris Kaspars Znotiņš, izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Ieva Kauliņa, gaismu mākslinieks Rauls Lorencis. Izstādi producē nodibinājums Mūzikas un mākslas atbalsta fonds “Kultūrmarka”. Mūzikas un mākslas atbalsta fonds, turpinot sadarbību ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, izstādes “Portrets Latvijā, 20.gs.” laikā no 2018.gada novembra līdz 2019.gada februārim plāno rādīt visas cikla “Kolekcija. Viencēlieni. Klasiķi pirms klasikas” izrādes kā savdabīgus Jāņa Pauļuka, Kārļa Padega, Elvīras un Rūdolfa Piņņu, Jaņa Rozentāla un Voldemāra Irbes “portretus”.

Top arī cikla septītā izrāde par mākslinieci Aleksandru Beļcovu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti