Izstāžu telpā «TUR» atklāj Marijas Luīzes Meļķes izstādi-performanci «Idejas kā sunītim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No šī gada 19. līdz 30. jūlijam izstāžu telpā "TUR" (Tallinas ielā 10, Rīgā) būs skatāma dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes instalācija "Idejas kā sunītim". Šis ir otrais cikls no procesuālu izstāžu sērijas "Saaugšana/Saudzējot", kas norisināsies bez pārtraukuma no jūlija līdz septembrim, vienam māksliniekam pakāpeniski nomainot nākamo. Apmeklētāji ir aicināti kļūt par daļu no notikuma, vadoties pēc mākslinieces sniegtajām instrukcijām, informēja izstāžu sērijas organizatori.

Marija Luīze Meļķe darbā "Idejas kā sunītim" mudina cilvēkiem dalīties savās pārdomās, bet darīt to no suņa perspektīvas: "Dažbrīd cilvēkam gadās apmaldīties savu ideālu, vērtību un uzskatu mezglos tā, ka kļūst grūti atbildēt uz būtiskiem jautājumiem – nav saprotams, kas ir vienlaikus taisnīgā un patiesā atbilde, kad jāņem vērā tik daudz apstākļu un konceptu. Šāds apjukums var itin kā paralizēt cilvēka sajūtas un domāšanu, gribas labāk atsvešināties, nekādus ietilpīgus jautājumus neaiztikt. Bet ir veidi, kā atgūt kustēšanās spējas, arī neaizbēgot prom pavisam." Darbā "Idejas kā sunītim" kustības atgūšanai tiek pielietots viegls absurds un perspektīvas maiņa, ko izraisa mākslinieces veidotā situācija izstādes telpā, norādīja rīkotāji. To paredzēts uztvert tik nopietni, cik katram pašam nepieciešams; kā māksliniece norādīja: "Reizēm vienkārši gribas piedzīvot kaut ko neikdienišķu, un ar to ir gana."

Kā skaidroja rīkotāji, izstāžu cikls "Saaugšana/Saudzējot" radīts ar nolūku izcelt savstarpējo attiecību nozīmi mākslas radīšanas procesā un vienot vizuālo mākslu ar citām kultūras formām — dzeju, mūziku, performanci. Projekta ietvaros dažādu mākslas disciplīnu pārstāvji izstrādā jaunus mākslas darbus, kā arī veido notikumus, aicinot skatītājus piedalīties sarunās, koncertos, darbnīcās, performancēs, lasījumos un rituālās ceremonijās. Kopā ir plānoti pieci cikla posmi, kurus veidos atzīti un novērtēti mākslinieki: Reinis Bērziņš un Kate Krolle, Marija Luīze Meļķe, Edvards Shautens (Edd Schouten), Kirils Ēcis, Linda Boļšakova. Cikls norisināsies bez pārtraukuma no jūlija līdz septembrim, vienam māksliniekam pakāpeniski nomainot nākamo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti