Izstāžu cikls «Pārnēsājamās ainavas» Rīgā aicina iepazīt trimdas laikmetīgo mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Pārnēsājamās ainavas” ir Latvijas trimdas un emigrācijas laikmetīgās mākslas izstāžu cikls, kurš no 2017.līdz 2019.gadam tiek īstenots ar pētījumiem un izstādēm Parīzē, Rīgā, Ņurjorkā, Gotlandē un Rietumberlīnē.

Katras satelītizstādes centrā ir kāda nozīmīga persona vai personu grupa, kuras liktenis un darbība atklāj kādu specifisku vēstures posmu. Berlīnē tas ir Valdis Āboliņš, viens no nozīmīgākajiem Latvijas mākslas popularizētājiem Rietumos, Ņujorkā – neformālā mākslinieku un dzejnieku grupa “Elles ķēķis”, bet Gotlandes stāstu iezīmē gleznotājs Laris Strunke.  

Līdz 23.martam norisinājusies Parīzes izstāde “Akademia: Performing Life”. Tās centrā bija līdz šim vēsturē nenovērtēta neparasta Latvijas trimdas 20.gs. personība – dejotāja un publiciste Aija Bertrāne.  

Aija Bertrāne. Montermeila
Aija Bertrāne. Montermeila

Centrālajā izstādē Rīgā visas šīs izstādes un stāsti saplūst kopā. Apmeklētājiem tā durvis vērs sestdien, 28.aprīlī.

Kā informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra komunikāciju speciāliste Marta Krivade, izstādes atvēršana ilgs visu dienu. Plkst. 11.00 tā sāksies ar kuratoru ekskursijām (angļu un latviešu valodās), bet 12.30 gaidāma performance – Fluxus Nano Opera “Mājās/Nemājās” (Margo Zālīte, Jans Jakubs Monovids, Juris Āzers, komponists: Dariušs Pšibiļskis). Tie, kas uz performanci nepagūs, to varēs redzēt vēlreiz plkst. 16.00.

Plkst. 13.00 sekos Žaņa Valdheima pētnieku lekcija un Markusa Litjēna prezentācija, kā arī ekskursija viņa instalācijā “The Garden of Forking Paths”.

Laikā no plkst. 15.00 līdz 16.00 varēs ieklausīties mūzikā no Gotlandes, Berlīnes, Ņujorkas, Monreālas, Parīzes un Latvijas – par to rūpēsies Ilmārs Šlāpins. 

Izstādes oficiālā atklāšana  ierobežotam cilvēku lokam savukārt notiks 27. aprīlī. Tajā piedalīsies  Viņas Karaliskā Augstība Zviedrijas kroņprincese Viktorija un Viņa Karaliskā Augstība Zviedrijas princis Daniels.

24.maijā Latvijas Nacionālās mākslas muzejā varēs noskatīties Lailas Saliņas un Gunāra Silakaktiņa veidoto muzikālo stāstu “Elles ķēķis. Ņujorka -> Latvija”. Kā informēja izrādes producente Laila Baumane, tās pirmizrāde sagaidāma jau ātrāk – 5.maijā, kultūras telpā “3 māsas”.

Izrādes idejas, scenārija, dziesmu un video autore ir ASV dzīvojošā izcilā latviešu mūziķe un aktrise Laila Saliņa. Iestudējuma režisore Dita Balčus, izrādi producē Mūzikas un mākslas atbalsta fonds. Izrāde veltīta Ņujorkas dzejnieku un mākslinieku grupai – ''Elles ķēķim'', kura pazīstamākie pārstāvji bija latviešu trimdas dzejnieki Gunars Saliņš un Linards Tauns. Izstādē aplūkojami ''ķēķinieka'' S. Vīdzirkstes darbi. 

Laila Saliņa
Laila Saliņa

Dziesmas ar Gunara Saliņa, Linarda Tauna un Lalitas Muižnieces vārdiem uzvedumam sarakstījusi Laila Saliņa. Izrādē skanēs gan vairākas dziesmas Lailas Saliņas un Gundara Silakaktiņa izpildījumā, gan dažādu autoru dzeja un dokumentāli stāstījumi par “Elles ķēķa” notikumiem.

Savukārt 26.maijā izstādē ar performanci uzstāsies dzejnieks un atdzejotājs Juris Kronbergs un mūziķis Gundars Rullis. Abi jau sadarbojušies, 1974.gadā izveidojot grupu “Prusaku ansamblis”.

Dzejnieks un atdzejotājs Juris Kronbergs dzimis 1946.gadā gleznotāja Rūdolfa Kronberga ģimenē Stokholmā, kur dzīvo joprojām. Raksta dzeju gan latviešu, gan zviedru valodā. Tulko latviešu literatūru zviedriski un zviedru literatūru – latviešu valodā.

Juris Kronbergs
Juris Kronbergs

Gundars Rullis (dzimis 1955. gadā Stokholmā) ir latviešu roka un blūza mūziķis.

Darbojies individuāli, kā arī grupā “Alis P.”, ir grupas “Dzelzs vilks” skaņu operators.

Abu kopīgajā performancē savienosies Jura Kronberga dzejas lasījumi ar Gundara Ruļļa muzikālo pavadījumu, kā arī jauni skaņdarbi.

Izstādes norisi papildinās arī dažādi regulāri pasākumi. Katru nedēļu piektdienās un sestdienās tajā notiks kuratoru ekskursija, nereti pievienojoties arī kādiem tematiskiem viesiem. Par izstādē atrodamajiem darbiem stāstīts visdažādākajās formās – mākslinieku pieraksti, mākslas darbi, vēsturiskas fotogrāfijas un priekšmeti, kā arī videomateriāli.

"Katrā no šīm salām mēs izceļas vairākus trimdas māksliniekus un viņu vēsturiskos darbus un dažādus artefaktus vai arhīvu materiālus, kā arī aicinājām mūsdienu māksliniekus komentēt šo mākslinieku veikumu un nonākt dialogā ar šiem māksliniekiem," skaidro viena no izstādes kuratorēm Solvita Krese. "Domāt ne tikai par tā laika trimdu, bet arī par pašreizējo situāciju pasaulē, par migrāciju un skatīties caur mūsdienu prizmu. Tāpat mēs arī fokusējamies uz mazzināmākiem latviešu trimdas māksliniekiem."

Izstādē uz vietas būs sastopami mākslas vēstneši, kas ir vienmēr gatavi doties ar apmeklētāju kopīgā pastaigā pa izstādi.

Mākslas vēstneši ir unikāla Latvijas Laikmetīgās mākslas centra iniciatīva, kas vērsta uz izstādes apmeklētāju laikmetīgās mākslas pieredzes padziļināšanu.

Laikmetīgā māksla pēc savas būtības ir starpdiciplināra, tāpēc jebkuru izstādi iespējams piedzīvot dažādos veidos atkarībā no iepriekšējās pieredzes, noskaņojuma, laika un uzmanības, kas tiek veltīts izstādē redzamajam. Mākslas mediatori ir dažādu profesiju un vecuma cilvēki – mākslas neprofesionāļi, kas dzīvas sarunā ar apmeklētāju atklāj interesantus faktus par laikmetīgās mākslas darbiem, izejot no savas personiskās pieredzes un zināšanu skatpunkta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti