Kultūras ziņas

Jaunas vēsmas Monētu dizaina komisijā

Kultūras ziņas

Latvijas gada monēta – Medus monēta

Neiburgas mati, Mercas gaisma, Koļcova citroni

Izstāžu apskats: Neiburgas mati, Mercas gaisma, Koļcova citroni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izstāžu apskatā trīs atšķirīgu mākslinieku radītā pasaule – “Kim?” Laikmetīgās mākslas centrā apskatāms Katrīnas Neiburgas mākslinieciskais pētījums “Mati”, galerijā “Museum LV” – gleznotājas Vitas Mercas personālizstāde “Atklājot gaismu”, savukārt galerijā “Putti” Roberta Koļcova jaunāko gleznu cikls par sievietēm un citroniem. 

Brīnumkabinets un cilvēku stāsti izstādē "Mati"

Māksliniece Katrīna Neiburga veikusi unikālu ceļojumu matu griezumu un frizūru vēsturē, vairāku mēnešu garumā apmeklējot frizierus, kuri veidoja Katrīnai visdažādākās frizūras un atklāja paši savus dzīves stāstus. Rezultātā ''Kim?'' Laikmetīgās mākslas centrā iekārtots Katrīnas Neiburgas salons – personālizstāde “Mati”.

“Mati” visdažādākie – nogrieztas bizes un parūkas, jaunavu mati, mīlas lokas, matu virves un pat maskas un apakšbiksītes no matiem, un viss Katrīnas Neiburgas roku darināts.  

Kā sola pati māksliniece, būšot arī daži vakari, kad viņa pieņemšot klientus un veidošot viņiem frizūras. Izstādē ir arī brīnumkabinets, kurā apkopotas mākslinieces ceļojuma laikā savāktās lietas, tāpat var apskatīt nogrieztos matus un iedziļināties cilvēku stāstos. 


Galerijā “Museum LV” Vita Merca aicina atklāt gaismu

Cita veida divvientulībā “Atklājot gaismu” var nokļūt kopā ar gleznotāju Vitu Mercu galerijā “MuseumLV”, kur eksponēti mākslinieces jaunākie darbi, kas tapuši gan plenēros, gan strādājot darbnīcā ar dabā sasmeltajiem iespaidiem.

Merca ir gleznojusi vismaz piecdesmit gadu, kad šķitis, ka jāpilnveido tehnika, amats jāapgūst kārtīgi. 

“Tagad, kad esmu brīva un varu eksperimentēt, pārgāju uz gaišu glezniecību, ļoti lazējoši gaišu, jo mani interesēja caurspīdīga, kad audekls piedalās procesā un viss ir caurspīdīgs. Tikai šovasar pieķēros tumšajam periodam, sāku meklēt slīdošo gaismu,” stāsta Merca. “Es skatītāju ievedu iekšā bildē un lieku klejot, tur ir daudz nosacījumu – sarkanie akcenti vai spīdums, mums tikai liekas, ka redzam visu, mēs patiesībā lēnām ieejam iekšā un pēc savām spējām izbaudām.”

Viņas darbos manāma arī simbolika no pasaules kultūras mākslas vēstures. Piemēram, magone ir demokrātisks zieds, roze – sakrāls, tauriņi – iznīcības simbols, ko 17.gs. holandieši gleznoja, lai stāstītu, ka dzīve ir īsa.

Koļcova meitenes un citroni galerijā “Putti”

Savukārt mākslinieks Roberts Koļcovs uz galeriju “Putti” Vecrīgā atvedis gleznu ciklu, kurā dominē vijīgie meiteņu tēli un katrā slēpjas arī kāds dzeltenīgi viltīgs citrons. Izstādei dots pavasarīgs nosaukums “Sienāža dziesmu gaidot”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti