Kultūras ziņas

Atskats uz Nacionālā teātra viesizrādēm Ķīnā

Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Daba gleznās un stikla nospiedumi

Izstāžu apskats: Daba gleznās un stikla nospiedumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdien durvis vērs divas personālizstādes, kurās dominē lielformāta darbi. Gleznotājas Daces Lielās garastāvokļa un dabas noskaņu ainavas būs skatāmas izstādē “Gleznas” galerijā “Daugava”, bet Andas Munkevicas fantāzijas un pasaules vērojumi stiklā – izstādē “Nospiedumi gaismā” Jūrmalā, Bulduru izstāžu namā. 

Dace Lielā fiksējusi pārmaiņas dabā

Jau piecpadsmit gadus mākslinieci Daci Lielo saista pārmaiņas dabā. Izkārtojot lielformāta darbus pirms izstādes “Gleznas” atklāšanas galerijā “Daugava”, māksliniece bažījas par gaismu, kas esot tik atšķirīga no darbnīcā ierastās.   

“Es neesmu laikam tik traka, ka nevarētu vispār dzīvot, ja negleznotu. Tā ir tā kā profesija, bet es nezinu, vai es būtu ar mieru tik bieži izstādes rīkot,” neslēpj Dace Lielā un atzīst, ka pret sevi esot ļoti prasīga.  

“Jo man īstenībā vienmēr, kad ir izstādes, man vienmēr, no vienas puses, sajūta  - viss! Tas ir izdarīts. Es esmu prom. Tas uz mani vairs neattiecas. No otras puses, atkal man vienmēr ir kauns! Kauns par to, ka nav labi. Viss. Un tā ir vienmēr. Vienkārši pierod pie tā, ka visu laiku ir kauns,” neslēpj māksliniece. 

Ieskatoties Daces Lielās izstādes astoņās gleznās, gandrīz fiziski sajūtama atšķirīgo Latvijas gadalaiku smarža un noskaņa.

“Es ieraugu tās lietas, kas man gleznieciski interesē, un tad ir mazliet jāpiedomā. Protams, ka dabā viss ir daudz, daudz labāk. To vispār nav iespējams nekā attēlot. Tie ir tādi mēģinājumi kaut ko noķert. Ļoti jākoncentrējas. Un tad ir kāds laiks jāgaida, kamēr kaut kas vismaz no tā, kas ir iecerēts, kaut kas parādās,” skaidro Dace Lielā. 

Trausli un monumentāli objekti Bulduru Izstāžu namā

Tikmēr Bulduru Izstāžu namā trauslu un vienlaikus monumentālu objektu izvietošanai uzmanību koncentrē stikla māksliniece Anda Munkevica. Stikls ir kā mākslinieces radošās dzīves pēdas, kas izgaismotas jaunākajā personālizstādē “Nospiedumi gaismā”.

“Tas jau viss notiek galvā. Tā ir tāda zināma tēlniecība. Lielākiem darbiem, mazākiem darbiem, plaknēm, vai tas ir trīsdimensionāls  objekts,” bilst Munkevica un uzsver, ka nav robežu starp tēlniecību un glezniecību. Pašai māksliniecei esot arī daudz grafisku darbu. 

Ceļojumu piezīmes, vulkāna lavas faktūra, putnu lidojums virs bangojošas jūras. Anda Munkevica šīs sajūtas atveido stiklā. 

“Pamatā ar to materiālu jau ir tā dzīvošana kopā un veidošana kopā. Materiāls jau pats arī daudz ko pasaka par sevi. Jo tu dziļāk un vairāk ar viņu strādā, jo tu saproti, ka ir vairāk ko viņā atklāt. Es jau arī neko daudz citu nezinu. Tas ir tā, kā ar vīru  - jo tu ilgāk esi kopā, jo viņš paliek aizvien interesantāks, jaudīgāks, spēcīgāks un var aizvien labāk veidot šīs attiecības,” salīdzina Munkevica. “Viņam nepatīk ne pa labi, ne pa kreisi. Tas vienmēr ir jāparedz, ko viņš gribēs darīt, nevis nākamajā solī, bet vēl desmit soļus uz priekšu. Varbūt arī tas ir tas sava veida izaicinājums.” 

Sarežģītās tehnoloģijās radītās stikla ainavas un skulptūras no trešdienas Bulduru Izstāžu namā Jūrmalā varēs aplūkot līdz jūlija vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti