Kultūras ziņas

Jaunie diriģenti gūst pieredzi meistarklasēs

Kultūras ziņas

Pasniegtas "Autora balvas"

365 krūzes un krāsu ceļojums gleznās

Izstāžu apskats: 365 porcelāna krūzes un krāsu ceļojums gleznās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šodienas izstāžu apskata ceļojumā vispirms dosimies uz Kalnciema kvartāla galeriju, kur keramiķe Aira Lesiņa iekārtojusi izstādījusi unikālu, savu simtgades  veikumu – 365 porcelāna krūzes “Gads”, izstādes laikā rādot, kā tās top. 

Bet mākslas galerijā “MuseumLV” var aplūkot tikko atklāto Vivitas Zuzules personālizstādi “Manas pārvērtības”. 

Keramiķe Aira Lesiņa ietērpusi katru gada dienu porcelānā

Katra diena ir vienreizēja, piepildīta ar īpašu noskaņu un notikumiem, bet tikai retais atļaujas 365 gada dienas ietērpt mākslas valodā. Keramiķei Airai Lesiņai ir izdevies paveikt lieko izaicinājumu pašai sev un katru gada dienu ietērpt porcelāna smalkumā, Kalnciema kvartāla galerijā sarīkojot  izsmalcinātu, trauslu un elegantu porcelāna krūzīšu izstādi “Gads”, kas aizsākās ar kādu jaunā gada apņemšanos – pārtraukt lietot vārdus “Man nav laika”. 

“Katra krūze tikai tai dienā arī datēta, un finišā ir šīs 365 krūzes. Katra krūze ir ar kādu asociāciju, vislabāk es atceros pirmo un pēdējo, un Dziesmu svētku krūzi,” saka Lesiņa. 
Kā stāsta keramiķe, porcelānu viņa iemīļojusi jau pirmajā saskarē.  Bērnībā viņai stāstīts, ka no māla bumbas var uztaisīt lielu vāzi. 

“Kad aizgāju uz mākslas skolu, es viņā iemīlējos, domāju, nav skaistāka pasaulē materiāla kā porcelāns ar to savu baltumu, cēlumu, caurspīdīgumus, plus vēl to zīmējumu. Man tā ir pasaule, kura nemitīgi izaicina, es to ļoti apbrīnoju un mīlu, neskatoties uz to, ka viņš ir cimperlīgs,” saka Lesiņa. 

Krūzēs atspoguļojas mākslinieces izjūtas un notikumi Latvijas simtgadē. Savukārt izstādes laikā skatītāju acu priekšā atklājas porcelāna krūzīšu tapšanas process.

“Zīmējums jāpiegriež, jāpiegludina, lai nav pat vismazākais gaisa burbulis, un, tikko ir krūze ar reljefu, ātrums pavisam samazinās, jo katrā mazākajā gropītē jāpiegludina, lai nav gaisa burbuļi un ūdens,” skaidro keramiķe. 

Viņa arī atzina, ka pašai saistošs šķiet process, kad šķīvim vai krūzei kompozīcija top soli pa solim.  

“MuseumLV” – krāsa un simbols Vivitas Zuzules izstādē

Savukārt galerijā “Museum LV” var doties spilgti krāsainā ceļojumā gleznotājas Vivitas Zuzules sajūtu, pārvērtību un emociju pasaulē personālizstādē “Manas pārvērtības”. 

“Redzu savu dzīvi krāsainu, jo es uz dzīvi skatos caur krāsainu stikliņu, varbūt tos stikliņus mainu bieži, tāpēc gleznas tapušas krāsainā formātā,” savu izstādi raksturo māksliniece. 

Viņa atzīst, ka darbi parāda izmaiņas, ko viņa piedzīvojusi gadu gaitā – pirmām kārtām, protams, mainījusies krāsu izjūta un sižeti. 

“Krāsa un simbols, tā varētu raksturot manus darbus,” secina Zuzule. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti