Izstādīs topošā Laikmetīgās mākslas muzeja kolekciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas Mākslas telpā no 20.septembra būs apskatāma izstāde, kas iepazīstinās ar ABLV Bank veidoto kolekciju topošajam Laikmetīgās mākslas muzejam, lsm.lv informē izstādes veidotāji.

Kolekcijā šobrīd ietilpst 31 mākslinieka 204 darbi. Izstādē “...lai gadījums kļūtu par notikumu...” būs pārstāvēti visi kolekcijas mākslinieki.

Kā izstādes centrālo darbu izvēloties Antana Sutkus fotogrāfiju, kurā notverts franču filozofs Žans Pols Sartrs Nidā un sekojot Sartra teiktajam – “lai visparastākais notikums pārvērstos par piedzīvojumu, vajag - un ar to pietiek - sākt to atstāstīt,” izstādes intereses centrā ir stāsti. Mākslas darbi kā stāsti, kolekcija kā stāsts par laikmetu, ko kolekcija pārstāv, izstāde kā stāsts par kolekciju un tās mākslas darbiem.

Izstādi veidos četras tematiskas daļas – cilvēks, ainava, sociums, sajūtas – universālas kategorijas, kas iezīmē pieturas punktus ABLV Bank kolekcijas izprašanā. Sadaļa "Cilvēks" iepazīstina ar darbiem, kas fokusējas uz indivīdu, izceļot to kā personību, laikmeta liecinieku, antropoloģiskas intereses objektu. Mākslas darbi, kas grupēti sadaļā "Ainava", tiecas fiksēt vidi un faktūru, kas veido mūsu dzīves telpas specifiku, aptverot gan lauku, gan pilsētas, gan informācijas plūsmas un mediju radītās ainavas. "Sociums" iezīmē teritoriju, kurā norisinās procesi, kas saistīti ar sabiedrību, tās kolektīvo atmiņu, vēstures pārvērtēšanu, varas spēlēm, ideoloģiju sadursmēm, provokācijām un komentāriem. "Sajūtas" apkopo darbus, kuros mākslinieki mēģinājuši fiksēt domu, sajūtu, skaņu, teksta vibrācijas un nospiedumus, kas meklējami ārpus ikdienas valodas un bieži vien kļūst tulkojami ar abstraktu tēlu, krāsu vai noskaņu palīdzību.

Izstādei tapuši arī stāsti, kas atklāj kādu papildu informāciju par mākslas darbu - darba tapšanas aizkulises, autora ierosmi vai darba interpretāciju. Tā uzzinām, ka Andra Eglīša glezna “Pietura” slēpj stāstu par virpuļviesuli Taurenes pagastā, savukārt Miervalda Poļa “Suņa portreta” prototips ir bijis pie Āgenskalna tirgus klejojošs sunītis, savukārt kāda no Andreja Granta fotogrāfijām iedvesmojusi kritiķi Vilni Vēju atsaukt atmiņā Vecrīgu 1990. gados, kad tai vēl piemita nabadzības romantika.

Izstādes kuratore – Solvita Krese, ekspozīcijā pārstāvētie mākslinieki: Ēriks Apaļais, Jiri Arraks, Jānis Avotiņš, Arnis Balčus, Aigars Bikše, Juris Boiko, Māra Brašmane, Evelīna Deičmane, Andris Eglītis, Gints Gabrāns, Barbara Gaile, Andris Grants, Dmitrijs Gutovs, Kristaps Ģelzis, Ieva Iltnere, Kaido Ole, Oļegs Kuļiks, Maija Kurševa, Leonards Laganovskis, Imants Lancmanis, Paulis Liepa, Katrīna Neiburga, Vīgants Paukšte, Miervaldis Polis, Inta Ruka, Krišs Salmanis, Alnis Stakle, Antans Sutkus, Andress Tolts, Aija Zariņa, Zilie deguni.

Izstāde apskatāma līdz 27. oktobrim. To papildinās vairāki pasākumi.

Saskaņā ar 2005. gadā noslēgto vienošanās ar Kultūras ministriju, ABLV Bank apņēmās laikmetīgās mākslas kolekcijas veidošanā desmit gadu laikā ieguldīt vienu miljonu latu, līdz ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja uzcelšanu ABLV Bank veidotā kolekcija kļūs par nozīmīgu muzeja krājuma daļu. Kolekciju jau kopš 2005. gada palīdz veidot starptautiska profesionāļu žūrija - Leonīds Bažanovs (Krievija), Sirje Helme (Igaunija), Māreta Jaukuri (Somija), Raminta Jurenaite (Lietuva), Norberts Vēbers (Vācija), Ieva Astahovska, Ernests Bernis, Helēna Demakova, Leonards Laganovskis, Raitis Šmits un Māra Lāce.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti