Kultūras ziņas

Koalīcija plāno pārskatīt nodokļu sistēmu

Kultūras ziņas

Izdevēji aicina samazināt PVN likmi grāmatām

Izstādes tapšana kā realitātes šovs

Izstādes tapšana kā realitātes šovs – Lindas Īstenās «Iekšā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Fiziskā distancēšanās, vairāk laika sev, jaunas idejas, kas rodas, esot vienatnē, un radošais process, kas parasti publiski netiek atklāts. To visu sevī ietver izstādes tapšana-performance “Iekšā”, ko no 9. jūnija trīs dienas galerijas “Look!” telpās īstenos jaunā māksliniece Linda Īstenā.

Viņas performanci gluži kā realitātes šovu varēs vērot gan pa galerijas logiem jebkurā diennakts laikā, gan interneta tiešraidē “Look!” “Facebook” lapā.

Mērķis – iedziļināties pandēmijas laika izraisītajā pašizolācijā un sevī, kā arī apspēlēt un izprast izstādes nosaukumam izvēlēto vārdu “Iekšā”.

“Lai izprastu šo vārdu un ko tas nozīmē, ir jābūt iekšā. Jāpiedzīvo, lai tu runātu par to un radītu.

Es esmu mēnesi tai burbulī dzīvojusi un jautājusi cilvēkiem, kā viņi to izprot, pirmās asociācijas ar šo vārdu, lai izprastu vēl vairāk, ir jābūt iekšā pa īstam, lai nāktu uz āru,” skaidro māksliniece Linda Īstenā.

Galerijas “Look!” vadītāja Annemarija Ščegoļeva stāsta: “Šis projekts atnāca ļoti eksperimentāla rakstura pie mums, jo mēs pārsvarā nepārstāvam performatīvo mākslu kā pamatu, bet Linda Īstenā ieradās ar savu degsmi un ideju un pamatojumu, ka viņa gribētu pamēģināt, tas būtu gan viņai izaicinājums, gan mums. Mēs pārsvarā strādājam vai nu ar iesāktiem konceptiem vai gataviem darbiem, kurus mākslinieki jau radījuši iepriekš, šis mums būs gan skatītājiem, gan māksliniecei, gan mums kā galerijai pārsteigums.”

Galerijai “Look!”, kurai šopavasar apritēja gads, šī izstāde būs pirmā klātienē aplūkojamā pēc ārkārtējās situācijas, taču pirms tam – trīs dienas, sākot no rītdienas, – garāmgājēji varēs pa logu vērot izstādes tapšanas procesu vai arī skatīties to tiešraidē galerijas “Facebook” lapā.

“Es savācu pēc iespējas vairāk materiālu, dažādus papīrus un krāsas, jo šī mēneša laikā gatavojoties man nāca vīzijas, kā es varētu apspēlēt, kā vairāk parādīt kādu no darbiem burtiski uz sekundi, un es piefiksēju materiālu, kāds man vajadzīgs. Savācu pēc iespējas vairāk materiālu, lai man būtu pēc iespējas vairāk, uz kā spēlēties ar krāsām, tekstūrām,” stāsta māksliniece. “Tur ir tā lieta, ka tu izmanto to, cik tev ir, un mēģini radīt no tā, kas tev ir. Nav tādas opcijas, ka kaut kas beidzas, tev jābūt gana radošam, jo tā ir performance, jāizmanto tas, kas ir.”

Mākslinieces Lindas Īstenās performances galarezultāts publiskai apskatei tiks atklāts piektdien, 12. jūnijā, būs aplūkojams līdz 27. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti