Kultūras ziņas

Alvja Hermaņa "Baltā helikoptera" pirmizrāde JRT

Kultūras ziņas

Atklāj Talsu bibliotēkas jauno ēku

Mazās formas porcelānā un miniatūras glezniecībā

Izstādēs Rīgā aplūkojami mazo formu porcelāna un miniatūrās glezniecības darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgā apskatāmas divas izstādes, kuru vienojošais elements ir skrupuloza un laikietilpīga pieeja mākslas darbu radīšanai – 13. starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde “Prāta fitness” Rīgas Porcelāna muzejā un mākslinieka Sergeja Zinovjeva miniatūru izstāde “Vecrīga laikmetu griežos” Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē.  

Starptautisko mazo formu porcelāna izstāžu tradīcija sākās 2006. gadā, un to dalībniekus izvēlas konkursa kārtībā. Vienīgais nosacījums – darbiem jābūt tapušiem pēdējo divu gadu laikā un jābūt veidotiem vismaz no 70 procentiem porcelāna, bet to izmērs nedrīkst pārsniegt 15x15x15 centimetru dimensijas.

Izstādes “Prāta fitness” kuratore Ieva Nagliņa skaidro, ka šī gada tēma izvēlēta, lai aicinātu māksliniekus palauzīt galvu:

“Kā saslēgt to fizisko pasauli, ķermeni, fitnesu, sportu ar prāta un garīgām aktivitātēm. Un kā tas saslēdzas mākslas kontekstā.”

Šogad izstādei izvēlēti 26 mākslinieku darbi. To autori atzīst, ka mazās formas ir pateicīgs veids eksperimentiem, kaut arī darbs pie mazas formas objekta ir īpaši laikietilpīgs.

Izstāde “Prāta fitness” Rīgas Porcelāna muzejā būs skatāma līdz nākamā gada janvāra vidum.

Tikmēr Latviešu biedrības nama Baltajā zālē līdz Ziemassvētkiem aplūkojamas mākslinieka Sergeja Zinovjeva gleznas. Izstādē “Vecrīga laikmeta griežos” mākslinieks ikdienas sadzīves ainās atklājis Rīgas vecpilsētu pirms piecdesmit un simt gadiem.

Sergejs Zinovjevs stāsta: “Rīga man šķiet viena no skaistākajām pilsētām pasaulē. Šī kolekcija tapusi 25 gadu laikā. Gleznot miniatūras ir ļoti laikietilpīgs process. Atkarībā no izmēra – no diviem mēnešiem līdz gadam.

Esmu tik sens, ka atceros Rīgā ormaņus. Dzīvoju Alberta ielā, un senāk tur zirgu pajūgos veikaliem piegādāja pienu. Atceros senās mašīnas. Šādā pilsētas ainavā sešsimtos mersedesus nespēju iegleznot.”

Izstāde “Vecrīga laikmetu griežos” Latviešu biedrības namā tapusi sadarbībā ar Rīgas Brāļu kapu fondu. Mākslinieks Zinovjevs ir vairākkārtīgi atbalstījis fonda rīkotās akcijas, kurās ziedotie līdzekļi tiek novirzīti Rīgas Brāļu kapu restaurācijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti