Izstādes kuratore aicina Federa ainavas vērot nesteidzīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

19.gadsimta cilvēka dabas izjūtu raksturo rāmums, plašums un kāda īpaša harmonija, tāpēc vecmeistara Jūlija Federa glezna izstādes kuratore Aija Brasliņa aicina skatītājus noskaņoties uz nesteidzīgu vērošanu. Piektdien Mākslas muzejā „Rīgas Birža” atklās Federa gleznu izstādi, kas veltīta mākslinieka 175.jubilejai. Izstādē būs skatāmas aptuveni 80 Federa gleznotās ainavas, kas apliecina gan viņa augsto meistarību, gan ļoti jūtīgo un godbijīgo attieksmi pret dabu.

„Paskatieties tuvplānā, cik tas ir brīvi gleznots… Un tai pašā laikā tā brīvība ir tāda, ka pa gabalu glezna izskatās kā fotogrāfija…” vecmeistara ainavas raksturo viena no izstādes veidotājām Edvarda Šmite.

Federam raksturīga apbrīnojama precizitāte jebkura dabas objekta uztverē un atveidē, tai pat laikā viņš nekad nekļūst sīkumains. „Ir brīnišķīgi redzams, cik šis akadēmiski izglītotais mākslinieks ir glezniecisks. Mākslas aprindās saka, ka viņš strādā ļoti „švuncīgi” ar otu… Paskatieties, kā tā koka lapotne ir izpildīta,” atzīmē Šmite.

Jūlijs Feders ir īstens klasiķis, viens no latviešu māksliniekiem, kurš ieguvis augsta līmeņa akadēmisko izglītību, mācījies Pēterburgas Mākslas akadēmijā un pēc tam pilnveidojis savu meistarību Diseldorfā.

Viņš ir ļoti izsmalcināts un jūtīgs ainavas meistars - darbi liecina, ka viņš pret dabu izjutis milzīgu apbrīnu, pietāti un godbijību, kas vairs nav tik raksturīgi mūsdienu māksliniekiem. „Tā ir 19.gadsimta vidus akadēmiskā skola. Man ir tāda bilde acu priekšā: mūsdienu mākslinieks iziet dabā, ak, viņš ir tāds liels ar savu attiecību un viedokli, un tā daba ir tikai kā iemesls , lai viņš kaut ko izdarītu. Par tiem laikiem mana bilde savukārt ir tāda: ir lielas durvis ar uzrakstu „Daba”, mākslinieks pieklauvē, noņem cepuri, noslauka kājas un palūdz atļauju ieiet, un viņa attieksme ir godbijīga un goddevīga,” stāsta Šmite.

Izstādē redzēsim gan Federa darbos iemūžināto Latvijas dabu, gan Dienvidkrievijas un Ukrainas ainavas, jo lielāko savu dzīves daļu mākslinieks aizvadījis ārpus Latvijas.

Izstādes kuratori Aiju Brasliņu sajūsmina Federa augstā profesionālā meistarība un reizē ļoti smalkā glezniecības izjūta. Viņa aicina izstādes skatītājus noskaņoties uz nesteidzīgu vērošanu, pieskaņojoties 19.gadsimta cilvēka dabas izjūtai, ko raksturo rāmums, plašums un kāda īpaša harmonija: „Mūsu vizuāli pārsātinātajā laikmetā, kad interneta vide, mediji mūs burtiski appludina ar vizuālu informāciju, man liekas, ka tie ir tādi tīrie, skaidrie avoti, kur nākt, skatīties, baudīt, lēnām vērot. Un tad jūs Federu ieraudzīsit visā viņa krāšņumā.”

Jūlijas Federa gleznoto ainavu izstādi, veltītu vecmeistara 175 gadu jubilejai, atklās piektdien Mākslas muzeja "Rīgas Birža" Lielajā zālē. Tajā būs skatāmi ap 80 darbu no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma un privātkolekcijām. Atklāšanā atvērs arī Federam veltītu monogrāfisku izdevumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti