Kultūras ziņas

Operas uzvedums "Fausta pazudināšana" ar Imantu Resni

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Ekoloģija un sociālpolitiskās pārmaiņas laikmetīgās mākslas izstādē

Izstādes «Dekoloniālās ekoloģijas» uzmanības centrā būs vides ilgtspēja un pieejamība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) sadarbībā ar Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāli ''Rīgas Mākslas telpa'' šī gada 1. novembrī atklās izstādi "Dekoloniālās ekoloģijas. Saprast postkoloniālo pēc sociālisma". Izstāde pievēršas ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautājumiem mūsu reģionā, saistot tos gan ar globālajiem, gan lokāliem dekolonizācijas procesiem. Izstāde Rīgas Mākslas telpā būs skatāma no 2. novembra līdz 2023. gada 15. janvārim, informēja LLMC pārstāvji.

Izstādē piedalās mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Ukrainas un Nīderlandes: Aurēlija Maknīte, Anna Škodenko, Darja Popolitova, Viktors Gurovs un Francisko Martiness, Diāna Leloneka, Emīlija Škarnulīte, Haralds Matulis, Inga Erdmane, Linda Boļšakova, Līga Spunde, Maija Demitere, Maria Kapajeva, Oļa Mihaiļuka, Kvīnsijs Gario, Rasa Šmite un Raitis Šmits, Vika Eksta un Anna Griķe. Kuratore – Ieva Astahovska.

Izstādes fokusā ir cilvēka un vides attiecības, (post)padomju mantojums, vietas nozīme un pieredze, atmiņa, tehnoloģiju un industriju ietekmētās ainavas, ekoloģisko jautājumu kultūras nozīmes un sociālās prakses, un alternatīvas stratēģijas vides krīzes un klimata pārmaiņu mesto izaicinājumu pārvarēšanai. Izstādes darbi pievēršas arī tādām tēmām kā vide un patēriņš, lietu dzīve un pēcdzīve, atkritumu industrijas ietekme uz dzīvo dabu mums līdzās, dārza prakses un alternatīvas pārtikas audzēšanas metodes, atgriešanās pie dabas kā iespēja atjaunot cilvēka mentālos un emocionālos resursus.

Lai sekmētu iekļaujošas sabiedrības stiprināšanu un lai to var pieredzēt arī cilvēki, kuriem kultūras pasākumu apmeklēšana ir apgrūtināta vides nepieejamības vai sociālās atstumtības dēļ, izstādē īpaša uzmanība pievērsta pieejamības aspektiem. Tajā būs sastopami mākslas mediatori, kas iepazīstinās ar mākslas darbiem un piedāvās ekskursijas latviešu, krievu un angļu valodās un varēs asistēt personām ar dažāda veida invaliditāti.

Mediatori būs sastopami izstādē darbadienās pulksten 16.00–18.00 un brīvdienās pulksten 11.00–17.00. Ekskursijas un izstādes apmeklējumu kopā ar asistentu – mākslas mediatoru jāpiesaka iepriekš.

Būs pieejami arī izstādes mākslas darbu apraksti vieglajā valodā un audio gids.

Plānojot apmeklējumu, ar detalizētu izstādes vides un satura pieejamības raksturojumu iespējams iepazīties Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un projekta "Shared Futures" mājas lapā: ej.uz/lcca-pieejamiba.

Izstādei sagaidāma arī publiskā programma, kas veltīta pieejamības un sociālās iekļaušanas, kā arī ekoloģiskās ilgtspējas jautājumiem. Tā ietvers gan nodarbības un radošās darbnīcas ar māksliniekiem un vides pieejamības ekspertiem, gan diskusijas ar dažādu vides nozaru un dabas aizsardzības speciālistiem par cilvēka un dabas attiecībām.

Novembrī sagaidāmie notikumi:

8. novembrī pulksten 17.30 sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu notiks saruna par bioloģisko un dabas daudzveidību, un kā to īstenot pilsētā. Tajā piedalīsies izstādes māksliniece Linda Boļšakova un vides speciālisti Rūta Sniedze-Kretalova, Ivo Vingradovs, Ainārs Auniņš un Liene Brizga Kalniņa. Šodien bioloģiskās daudzveidības zudumi ir viens no lielākajiem draudiem cilvēcei, kas, cita starpā, mijiedarbojoties ar klimata pārmaiņu radītajām sekām, izraisa pandēmijas un apdraud mūsu eksistenci. Sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības organizācijām izstādē notiks arī sarunas par tādām tēmām kā zaļais dzīvesveids un mīti par to, atsvešināšanās no dabas un tā ietekme uz labbūtību, un vides aktīvisms nesenajā pagātnē un šodien.

15., 22. un 29. novembrī sadarbībā ar mākslas zinātnieci Ievu Rosni norisināsies trīs nodarbību cikls "Iekļaujošās otrdienas: Ceļojums mākslas pasaulē no pirmsākumiem līdz mūsdienām". Uz to īpaši aicināti cilvēki ar intelektuālās attīstības traucējumiem un viņu ģimenes. Šajās nodarbībās tiks aplūkoti jautājumi par mākslas lomu dažādos laikmetos, sasaistot to ar laikmetīgo mākslu un šobrīd aktuālām tēmām, kas skar sabiedrību, vidi un ekoloģiju.

24. novembrī notiks radošā darbnīca ar pieejamības jautājumu eksperti Lību Bērziņu par universālo dizainu pieejamai un ilgtspējīgai videi. Savukārt 30. novembrī sagaidāma Lības Bērziņas moderēta diskusija par nespējas studijām kā resursu iekļaujošas sabiedrības veidošanā.

Izstādes publiskajā programmā notiks arī sarunas par aktuālākajiem vides un dekoloniālisma jautājumiem. 16. novembrī notiks diskusija tiešsaistē "Reģenerācija un dekoloniālā transformācija: Ukrainas daba, vide un māksla kara laikā", 5. decembrī – mākslas pētnieku Majas un Rūbena Fouku lekcija "Klimata pārmaiņas un laikmetīgā māksla", savukārt 14. decembrī – diskusija tiešsaistē "Kā ar postkoloniālisma un dekoloniālisma jautājumiem Austrumeiropā strādā mākslas institūcijas?"

Publiskās programmas notikumi notiks Rīgās mākslas telpā (Kungu iela 3) vai tiešsaistē. Majas un Rūbena Fouku lekcija notiks Latvijas Mākslas akadēmijas ēkā Kronvalda bulvārī 4.

Izstāde ir daļa no Latvijas Laikmetīgās mākslas centra īstenotā projekta "Pārdomājot postsociālismu caur postkoloniālismu Baltijā", kas pievēršas pagātnes un šodienas samezglotajām attiecībām Latvijā un Baltijā caur aktuālās ekoloģiskās krīzes un vides jautājumu prizmu. Projekta gaitā noritējis tiešsaistes diskusiju cikls ar Baltijas māksliniekiem un pētniekiem, māksliniecisko pētījumu publiskā programma "Pārmaiņu ekosistēmas" pilsētvidē, kā arī LLMC vasaras skola "Postsociālisma ekoloģijas". Izstādes publiskā programma tiek īstenota projektā "Līdzību salas: kolektīva rokasgrāmata ilgtspējīgām un iekļaujošām mākslas institūcijām".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti