Kultūras rondo

Mihails Čehovs Rīgā: Kur slēpjas viņa aktieriskā maģija

Kultūras rondo

Vispirms uzbrūk virsraksts. Ar krājumu “Dzejoļu remonts” iepazīstina Eduards Aivars

Izstādē "Vai mēs jau esam tur?" satiekas LMA studenti, pasniedzēji un absolventi

Izstādē «Vai mēs jau esam tur?» satiekas LMA studenti, pedagogi un absolventi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mākslas telpā “Pilot” atklāta grupas izstāde “Vai mēs jau esam tur?”. Šī  ir otrā izstāde šajā Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu telpā, kas darbojas kopš augusta. Jaunākajā izstādē piedalās studenti, absolventi un pedagogi, kuru darbi atzīti gan Latvijā, gan starptautiski, tā nojaucot hierarhiskās lomas. Turklāt izstādes mākslinieki oktobra sākumā piedalīsies arī starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē Viļņā "ArtVilnus”.

Šai izstādei nav kuratora un ekspozīcija veidota kā jaunāko darbu parāde. Mākslas telpas “Pilot” vadītāja Sabīne Vernere par izstādes tapšanu stāsta, ka māksliniekiem tika palūgts iedot vienu pēdējo, labāko vai mīļāko darbu. “Tas nosaukums, zem kura es to visu apvienoju “Vai mēs jau esam tur?” ir tik ļoti iekļaujošs. Viņš katru izstādes apmeklētāju sagatavo kaut kādā mērā, pirms viņš nāk iekšā, izlasa – vai mēs jau esam tur?

Un viņam neviļus galvā rodas tā doma – kur? Kur mums ir jābūt?

Un, tad tas atver to domu, tādu ceļu kā lielu maģistrāli, kur katrs var izvēlēties savu “tur”,” stāsta Vernere.

Studenti un pedagogi veido vienu mākslas vidi – tā uzskata viena no izstādes “Vai mēs jau esam tur?” dalībniecēm, grafiķe Estere Betija Grāvere. Par sava darba tapšanu Estere Grāvere stāsta: “Manā gadījumā es šo bakalaura darbu veidoju vīrusa laikā, kad mums nebija pieejas akadēmijai, kas nozīmē, ka no visām tām dažādajām tehnikām man bija jāatrod tāda, ko es varu darīt mājas apstākļos. Šis viens darbs, kas ir izstādīts, ir taisīts monotipijā.”

Savai darba tēmai māksliniece iedvesmojusies no rakstnieka Kobo Abes grāmatas par sievieti, kura viena pati dzīvo smilšu bedrē. Katru dienu šai sievietei bedrē krīt smiltis, un, lai izvairītos no apbiršanas, viņa turpina rakt šo bedri dziļāku. Māksliniece uzskata, ka šī darba tapšanas laikā arī pati kļuva par šo sievieti, jo, sēžot mājās diendienā, velkot rūtiņas, līnijas un veidojot darbu, jutusies līdzīgi.

“Atsaucoties uz šo stāstu “Sieviete smiltīs”, es lielu fokusu pievērsu tieši uz šo smilšu materialitāti, un arī šī zīmētā rūtiņa ir savā ziņā šis smilšu graudiņš, šī sīkā vienība. Un tad, kad tā sīkā vienība tiek vairākas reizes atkārtota, rodas tā kompozīcija,” skaidro Grāvere.

Esteres Betijas Grāveres darbs eksponēts starp mākslinieku Jāņa Šneidera un Annemarijas Gulbes darbiem. Sabīne Vernere iepazīstina ar šiem  māksliniekiem un viņu eksponētajiem darbiem: “Jānis ir nominēts “Purvīša” balvai, viņš ir jauns, ārkārtīgi talantīgs gleznotājs. Viņš strādā diezgan klasiskā veidā līdz šim. Šie darbi saucās “Ārā” – uz papīra ar eļļas krāsu, un velk tādas rūtis. Šeit ir izstādīta daļas no šīs sērijas. Annemarija Gulbe ir fotogrāfe, par kuru, iespējams, esam nesen izdzirdējuši saistībā ar cenzūras skandālu. Viņa izvēlas netradicionālu veidu, kā eksponēt fotogrāfijas. Tās ir uzdrukātas uz dvieļa, jo šis te darba koncepts ir pašportrets. Viņa – kaila, pirtī, un viņa arī apspēlē šīs bailes no vīrusa, ka viņš pie noteiktiem grādiem izzūd.”

Savukārt Mākslas akadēmijas absolvents Jānis Dzirnieks pašlaik turpina studijas Roterdamā un savus darbus sūtījis pa pastu.

Sabīne Vernere komentē Jāņa Dzirnieka darbus: “Tas ir pilnīgi jaunā tehnoloģijā ar sveķiem, putuplastu, printu. Fantastiski skaisti darbi par vientuļo māmiņu vai par internetā atrastiem attēliem, ko viņš dažādi apstrādā.”

Izstādē “Vai mēs jau esam tur?” piedalās kopā 12 LMA absolventi, pedagogi un studenti, kuru darbi atzīti gan Latvijā, gan starptautiskā līmenī: Jānis Šneiders, Līga Spunde, Kristians Brekte, Amanda Ziemele, Hanele Zane Putniņa, Annemarija Gulbe, Veronika Frolova, Jānis Dzirnieks, Estere Betija Grāvere, Brenda Jansone, Pēteris Ķimsis un Miķelis Mūrnieks.

Viņi visi pēc izstādes atklāšanas dosies arī uz starptautisko laikmetīgās mākslas mesi “ArtVilnus”, kas notiks no 2. līdz 4. oktobrim Viļņā.

Savukārt jaunizveidotā Mākslas akadēmijas izstāžu telpa “Pilot” Vecrīgā sola aizraujošus nākamo izstāžu projektus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti