Kultūras ziņas

Top filmas "Ābols upē" arheoloģija

Kultūras ziņas

Izstādē godina Veras Muhinas tēlniecību

Uz "Viena viļņa" ar Sibīrijas mākslu

Izstāde «Uz viļņa» - laikmetīgais reportāžmākslas virziens

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 14.jūnija līdz 24.augustam Rīgas Mākslas telpā būs skatāma Sibīrijas un Latvijas laikmetīgās mākslas kopizstāde "Uz viļņa".

Izstāde "Uz viļņa" iecerēta kā aktuālās mākslas skate, kas īpašu uzmanību velta tā sauktajam reportāžmākslas virzienam laikmetīgajā mākslā. Izstādē piedalās gan starptautisku slavu jau ieguvuši mākslinieki, gan vēl uzlecošas mākslas zvaigznes. Izstāde ir mobilizējusi arī tos latviešu māksliniekus, kas vismaz reizumis pievēršas dzīves aktualitāšu analīzei mākslā. Domājams, ka abu valstu reportāžmākslas virziena pārstāvju dialoga veidošanās būs pamats jaunam uzrāvienam kā Latvijas, tā Sibīrijas laikmetīgajā mākslā.

Manuprāt, Latvijā, sociāli aktīva māksla tiek eksponēta samērā reti un fragmentāri. Šī izstāde ir pilnā izmērā veltīta tieši sociāli aktīvai mākslai," norāda izstādes kuratore Ieva Kalniņa.

Izstādes mērķis ir jaukt ideoloģijas un kultūras stereotipus, izmantojot asprātīgu ironiju, kas daudziem var šķist provokatīva.

Te pilnībā strādā stereotipi. Mēs jau runājām - lēnāki par latviešiem ir tikai igauņi. Sibīrieši pastāvīgi strādā, ir ļoti jautri un labsirdīgi, gatavi pievienoties Latvijai," saka Vjačeslavs Mizins, izstādes kurators no Krievijas.

Vasīlijs Slonovs no Krasnojarskas, pateicoties Soču olimpiādei veltītam projektam, ir nonācis Krievijas tiesībsargājošo struktūru redzeslokā. Viņa sērija "Kokošņiki" ir izdaiļota ar simboliem, kas reizē ataino Krievijas varenību un šausmas, bet cirvis kalpo kā Krievijas 20.gadsimta vēstures simbols, ar ko reizēm cērt galvas, bet reizēm ceļ baznīcas.

Īstai mākslai ir jātop ļoti viegli un tā arī jāuztver ar tikai pozitīvām emocijām. Patiesībā nevajag pašiem sevi iebiedēt, vajag pret dzīvi izturēties reāli, nevajag sevi mānīt. Patiesība un tikai patiesība. Bet mākslinieks ir tas, caur kuru iet patiesības strāva. No sirds pilnības runā mutes un mūsu mutes neaizšūs ne ar kādiem skarbajiem diegiem," uzsver Krievijas mākslinieks Vasīlijs Slonovs.

Damirs Muratovs no Omskas apspēlē pasaulē populāras personības un simbolus, radot tiem jaunu dzīvi. Daļa darbu tapusi bērnības atmiņu iespaidā.

"Es atceros savu bērnību, dzimu Toboļskā, tēvs man bija elektriķis, un kad reiz atnāca mājās noguris, televīzijā rādīja Sopotas festivālu un viņš tad ar īstena proletārieša nosodījumu teica - vajadzētu atsūtīt tos liekēžus pie mums uz cehu. Tā es realizēju darbaļaužu sapni," stāsta krievu mākslinieks Damirs Muratovs.

Izstādes lielākā vērtība ir ironisks vieglums, kas ļauj pasmaidīt par šķietami nopietnām, dziļām un politiski neērtām tēmām, ko savās galvās katrs no mums noslēpis individuālā skapī.

Izstādi "Uz viļņa. Latvijas un Sibīrijas laikmetīgā māksla" rīko Laikmetīgās mākslas institūts sadarbībā ar Krievijas valsts laikmetīgā mākslas centra Sibīrijas filiāli. Izstādes atklāšana notiks sestdien, 14.jūnijā, plkst. 14, tajā piedalīsies arī mākslinieki no Latvijas un Sibīrijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti