Rīta Panorāma

Zoom intervija ar rakstnieci Noru Ikstenu

Rīta Panorāma

Musulmaņi sāk atzīmēt svēto ramadāna mēnesi

"Tu glezno tikpat labi kā vīrietis! Dainas Dagnijas māksla feminisma kontekstā"

Izstādē «Tu glezno tikpat labi kā vīrietis!» aplūkojama Dainas Dagnijas feminisma māksla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas otrā stāva labajā spārnā būs skatāma Dainas Dagnijas darbu izstāde “Tu glezno tikpat labi kā vīrietis! Dainas Dagnijas māksla feminisma kontekstā”. Latviešu māksliniece Daina Dagnija lielāko mūža daļu nodzīvoja trimdā – Vācijas bēgļu nometnēs un ASV. Mūža otrajā pusē, 2001. gadā, viņa atgriezās Latvijā, un 2019. gadā viņas mūžs noslēdzās. Pagaidām izstāde saistībā ar pandēmiju apmeklētājiem ir slēgta. 

“1968. gadā Atlantiksitijā notika “Miss America” skaistumkonkursa fināls. Feministes organizēja demonstrāciju, protestējot pret “Miss America” konkursiem, pret to, ka sievietes ķermenis tiek izvirzīts priekšplānā, par svarīgāku nekā ir viņas prāts. Un Daina Dagnija uzglezno gleznu “Miss America 1922”,” ar Dainas Dagnijas iedvesmas avotiem iepazīstina izstādes kuratore Elita Ansone.

Māksliniecei būtiski caur saviem darbiem bija pateikt, cik sarežģīti būt sievietei-māksliniecei 60. un 70. gados ASV. Izstādēs viņa sāk piedalīties politiskā aktīvisma nokaitētajā 1968. gadā. Daina Dagnija bija kultūras procesu centrā.

“Sieviete tiek gleznota tā, ka viņa upurējas savai ticībai, savai misijai. Un Dainas Dagnijas misija un galvenā lieta dzīvē ir māksla un glezniecība, viņas gleznas ir visa viņas dzīve,”

skaidro kuratore.

Daina Dagnija bija lieciniece laikam, kad individuāla brīvība, brīva mīlestība, hipiji, pacifisms un būšana tuvāk dabai mainīja ideālus un uzvedības normas. Izstādei izvēlēti darbi, kas visvairāk atspoguļo feminisma otrā viļņa ideju manifestāciju, aptverot darbus no 1968. līdz 2000. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti