Izstādē «Svētki aust» – tekstilmāksla dažādās tās izpausmēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šajos ziemas mēnešos Ventspils muzeja senās Livonijas ordeņa pils sienas turpina sildīt tekstilmākslas izstāde „Svētki aust." Ventspils muzejā skatāma ļoti spilgta, dažādu paaudžu Latvijas tekstilmākslinieku izstāde. Tie ir gan lielformāta tekstilijas darbi, kas tapuši dažādās tehnikās, gan tekstila miniatūras.

Izstādes nosaukums „Svētki aust" nozīmē gan svētku sākšanos, gan pašu aušanas procesu, kas rada svētku sajūtu, akcentē Ventspils muzeja projektu nodaļas vadītāja Ieva Rupenheite. "Mums bija laba pieredze pirms divarpus gadiem. Tad mums bija mākslinieces Edītes Paulas-Vīgneres tekstilmākslas izstāde. Arī tieši uz Ziemassvētku laiku. Radās, sajūta, ka tā ir īstā tēma un īstais mākslas žanrs, ko piedāvāt muzeja apmeklētājiem ziemas tumšajos un vēsajos mēnešos," stāsta Rupenheite.

Ienākot muzeja telpās, pirmos apmeklētāji pamana lielformāta tekstilijas darbus, kas harmoniski iekļaujas Livonijas ordeņa pils interjerā un apbur ar saviem krāsu toņiem un dažādību. " Kā izstāde atklāšanā teica Aija Baumane," saka Rupenheite. „Tekstils ir viss, ko mēs par to uzskatām. Šeit ir redzams Antras Augustinovičas darbs „Mežs", kas veidots no papīra. Tas ir dažādu krāsu un toņu papīra lējums. Tas viss laikam turas kopā ar līmi, bet izskatās ļoti bagātīgi, toņkārtās. Tekstils – tā ir šķiedra. Papīrs ir šķiedra. Vēl viens darbs „Uz kuru ostu". Tā ir tekstilmāksliniece Baiba Rītere. Viņas jaunākais darbs, vēl silts un smaržo pēc vilnas. Pirmā izstāde, kur tas tiek eksponēts, ir mūsu pils mūri."

Pie pils mūriem izaugusi paprāva Lilitas Baumanes veidotā bize, snieg sniegs un gaisā iekārtas sārtojas zemenes - tik dažādi ir eksponētie darbi. "Tas ir Kristīnes Meilusas bakalaura darbs „Spēles ar fantāziju". Izvēlējāmies viņas darbu dēļ atraktīvās sadaļas – telpiskajām, filcētajām zemenēm. Ja pats darbs izskatās drusciņ negants, bet zemenītes sniegā... jauneklīgs pienesums, citādi tradicionāliem darbiem," norāda Rupenheite.

Latvijas tekstila mākslinieki Ventspils muzejā eksponējuši darbus, kas veidoti dažādās tehnikās. Tie ir gan gobelēni, gan dažādas tekstila miniatūras, kas apskatāmas, piemēram, vitrīnā. Tāds ir Jāņa Bankoviča darbs „Melnā zelta saules riets", kas speciāli eksponēts uz spoguļa." Ir asprātīgi darbi, Mārītes Leimanes darbs „Viendienes", it kā salaidušies viendienīši – kukainīši, ziemā rodas asociācijas ar sniegu. Eksponēti arī  tekstilmākslinieces Rutas Bogustovas impresijas - mazāka formāta darbiņi," saka kuratore.

Tekstilmākslas izstāde „Svētki aust" būs skatāma līdz janvāra vidum. Ventspils muzejā tā tapusi sadarbībā ar Latvijas Tekstilmākslas asociāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti