Izstāde «Sveika, galva!» atklās mākslas festivālu «Tête-à-tête»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 12.marta līdz 22.aprīlim Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā būs skatāma izstāde “Sveika, galva!”, kurā apvienots vairāku paaudžu Latvijas mākslinieku veikums. Izstāde ievada Borisa un Ināras Teterevu mākslas festivālu “Tête-à-tête”, lsm.lv pavēstīja festivāla rīkotāji.

Kā norāda izstādes organizatori, retu reizi Latvijā vienā izstādē iespējams ieraudzīt gandrīz visus mūsdienu mākslas medijus – glezniecību, grafiku, zīmējumu, tēlniecību, fotogrāfiju, instalāciju, objektus, video, tekstu, mūziku, kino un teātra scenogrāfiju. Izstādes koncepcijas pirmsākumi meklējami 2013.gada pavasarī, kad notika konkursa “Rīga smaida” izstāde Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izstādē būs skatāmi Māras Brīves, Evelīnas Deičmanes, Kristas un Reiņa Dzudzilo, Indriķa Ģelža, Alvja Hermaņa, Monikas Pormales, Maijas Kurševas, Lienes Mackus, Līgas Marcinkevičas, Anetes Meleces, Lailas Pakalniņas, Ojāra Pētersona, Kaspara Rolšteina, Ievas Rubezes, Viļņa Vītoliņa, Brigitas Zelčas-Aispures un kopas „Skate” darbi.

„Izstādē savijas tradīcija un novatorisms, tiek apliecināta tēlainība un stāstījums. Skatītājs tiek cienīts, ar viņu nespēlē paslēpes. Šajā mākslinieciskajā daudzbalsībā netrūkst nedz personisku motīvu, nedz atsauču uz plašākām sociālām parādībām. Mākslinieki nebaidās būt naivi un smeldzīgi, nevairās apliecināt acumirkļa atklāsmi, brīnumu, izmisumu, prieku un izpratni par dabas un kultūras ritmiem un ritiem. Šīs izstādes kontekstā galva ir sarežģīta fiziskā ķermeņa daļa, kurā domā vai arī nedomā,” par topošo izstādi stāsta kuratore Helēna Demakova.

Izstādei „Sveika, galva!” tika izveidoti 20 jauni darbi vai darbu kopas, kā arī  iekļauti daži senāk veidoti mākslas darbi, lai dotu nelielu ieskatu Latvijas laikmetīgās mākslas ideju attīstībā. Īpaša zona atvēlēta arī eksperimentiem - Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Ojāra Pētersona un viņa audzēkņu – Vizuālās komunikācijas nodaļas studentu – darbu saspēle ar kopīgo nosaukumu “Skate”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti