Kultūras ziņas

Latviešu vīru balsis no ASV pieskandina Latviju

Kultūras ziņas

Dejas izrāde Vecmīlgrāvja pagalmā

Izstādē satiekas haoss un formu tīrība

Izstādē satiekas haoss un formu tīrība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Satiekoties pazīstamajam latviešu māksliniekam Andrim Vītoliņam un pēdējo gadu spilgtākajam igauņu talantam Alaram Tūlam, izveidojies dialogs starp formu tīrību un pilnīgu haosu. 19.jūnija vakarā Kaņepes kultūras centrā atklāj abu mākslinieku darbu kopizstādi.

Šajos darbos es centos aizmirst par visu. Mans mērķis bija aiziet no visa. Aizpeldēt, pazust gleznā,” norāda igauņu gleznotājs Alars Tūls.

Alars Tūls (1982) latviešu auditorijai ir gandrīz nezināms mākslinieks, taču Igaunijā viņš tikpat zināms kā Andris Vītoliņš Latvijā, tāpēc abu mākslinieku kombinācijas mērķis ir arī izglītot par kaimiņzemes zināmākajiem māksliniekiem.Tūls kaimiņzemē slavens ar brīvi plūstošas enerģijas uzplaiksnījumiem, kas viens aiz otra uzklāti uz audekla.

Kopizstāde ar  Andri Vītoliņu balstīta uz kontrastiem.

Vītoliņš ir slavens ar ļoti tīrajām struktūrām, bet Tūls strādā pilnīgā haosā. Manuprāt, viņi atklāj viens otrā šo otru pusi. Tūls atklāj nekārtību Vītoliņa darbos un Vītoliņa precīzais rokraksts parāda, ka arī Tūla darbos ir kaut kas ļoti konkrēts,” stāsta izstādes kurators Indreks Grigors.

Andra Vītoliņa glezna. Foto: LTV

Tas arī ir šīs izstādes sāls, ka viens ir ar to trako enerģiju un viens ir ļoti sakārtots, konstruktīvs," paskaidro Andris Vītoliņš.

Igaunis Indreks Grigors, organizējot izstādi, ne tikai pretnostatījis abu darbus, bet arī centies atraisīt pretpolus abos māksliniekos. Tā Vītoliņš izvilcis no skapja paralēli visiem pazīstamajai viņa daiļradei tapušus sev gluži netipiskus darbus.

„Savā ziņā tie ir tādi kā ideju uzplaiksnījumi, fragmentiņi, katram ir kaut kāds atsevišķs,” stāsta Vītoliņš, „varbūt tas kopējais ir tas, ka šie darbi izkrīt no tās ierastās kastītes, kurā mākslinieks ir sabiedrības acīs atpazīstams.”

Īpašu garšu izstādei dod arī izvēlētās telpas Kaņepes kultūras centrā - kā svaiga atkāpe no ierasti sterilajām mākslas galerijām. Darbi apskatāmi katru dienu līdz 6. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti