Kultūras ziņas

"Mākslas dzīres" Mākslas akadēmijā

Kultūras ziņas

"Ghetto Games" filma par dzīves izvēli

Atvērta unikāla Rīgas mākslas porcelāna izstāde

Izstādē - Rīgas mākslas porcelāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Unikāla parādība mūsu kultūrā ir tā dēvētais Rīgas mākslas porcelāns. Tajā 19.gs.20.gados tapa jauna stila porcelāna priekšmeti, kas ātri vien izpelnījās starptautisku atzinību, gūstot balvas Parīzē, Briselē un vēl citviet. Rīgas mākslas porcelānu visā tā krāšņumā varēs aplūkot izstādē, ko piektdien atklās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

„Izstādi papildina dokumentālas fotogrāfijas, kas parāda starpkara perioda Rīgu. Ir redzamas Rīgas ielas, vecās mašīnas un redzams arī „Sukubs” - Aleksandras Beļcovas mātes organizētā veģetārā virtuve, kur pulcējās visi mākslinieki un rakstnieki,” stāsta vienu no izstādes  kuratorēm Dace Ļaviņa.

Fotogrāfijas, ko raksturo izstādes kuratore, ieskicē vidi, kurā radās Rīgas mākslas porcelāns. Tā aizsācēji bija izcilie mākslinieki Romāns Suta, Aleksandra Beļcova un Sigismunds Vidbergs, kuri 1925. gadā izveidoja porcelāna apgleznošanas darbnīcu „Baltars”. Viņu galvenā ideja - līdzās masveida produkcijai radīt oriģinālus porcelāna izstrādājumus, kurā nacionālais kolorīts savītos ar modernās mākslas virzieniem.

Izstāde aizsākas ar darbnīcas „Baltars” pirmajiem veikumiem - šķīvjiem ar tautisko kāzu tematiku, kuros var atpazīt Romāna Sutas rokrakstu. Viņš šķīvjiem radījis skices, ko uz traukiem pārnesis apgleznošanas meistars  Dmitrijs Abrosimovs no Kuzņecova fabrikas.

„Lielākoties jau Romānam Sutam raksturīgas ir tautiskās tēmas. Un šī kāzu tēma, kas ir grandiozi skaista - gan krāsās, gan kompozīcijās, jo kompozīcijas ir tvertas dažādos līmeņos - gan iekštelpas rādītas, gan ārskati redzami. Ar ļoti daudzskaitlīgām figurālām kompozīcijām. Nu vienkārši nepasakāmi skaisti tas viss ir,” sajūsminās Dace Ļaviņa.

Darbnīcas „Baltars” veikumi ļoti ātri guva augstu novērtējumu, jau 1925. gadā Starptautiskajā dekoratīvās mākslas izstādē Parīzē „Baltars” kolekcija tika apbalvota ar zelta medaļu.

„Baltars” bija aizsācēji, kam sekoja citu darbnīcu rašanās, un izstādē būs skatāmi arī darbnīcas „Burtnieks” izstrādājumi, veidoti pēc Sigismunda Vidberga sižetiskajiem metiem:

„Tā ir emancipētā „art deco” sieviete, androgīnais modelis, tātad ļoti zēniska paskata, ar melno īsi cirpto zēngalviņu, slaidām kājām un rokām un diezgan jutekliska. Kā arī dusošās skaistules austrumu palmu fonā”.

1933. gadā darbnīcu nodibināja arī mākslinieks Niklāvs Strunke, izstādē būs skatāms ļoti skaists astoņu šķīvju komplekts, veltīts 1933. gadā notikušajiem 8.Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem. Tajā redzami dažādi senatnes motīvi, to vidū baltais latviešu krīvs ar kokli rokās, kas savijas ar dziesmu svētku tematiku.

Strunkes rokrakstam raksturīgs ļoti interesants dinamikas efekts, stāsta Ļaviņa: „Ja paskatās uz šķīvjiem, tad liekas, ka viss atrodas it kā kustībā. Vējā plīvo mati un apmetņi, suns atrodas lēcienā, „Dziesmu varā” arī šī virzība ir vērsta pa diagonāli. Un arī krāsās tas ir ļoti pievilcīgi”. 

Iedvesmojoties no porcelāna apgleznošanas darbnīcu rosības, sava porcelāna māksliniecisko kvalitāti uzlaboja arī Rīgā slavenās Kuzņecova un Jesena fabrikas. Tās uz sadarbību aicināja ievērojamos māksliniekus Ansi Cīruli, Jūliju Madernieku, Jēkabu Bīni un citus, un arī izpelnījās starptautisku atzinību - 1937. gadā Parīzē Kuzņecova fabrikas stends tika godalgots ar Grand Prix.

Kas veido šī mākslas porcelāna lielo pievilcību - pārdomās dalās viens no izstādes veidotājiem - mākslinieks Jurģis Krāsons:

„Pirmkārt man patīk kompozīcija, krāsu attiecība un risinājums, kas nāk caur ģeometrisko domāšanu. Ir ienācis abstraktais pasaules redzējums, kam ir konteksti gan ar latvisko ornamentu, gan tīri abstrakto mākslu. Šie mākslinieki zināmā mērā bija celmlauži, ar savu jaunu skatījumu uz lietām”.

Izstādi „Rīgas mākslas porcelāns” atklās piektdien Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti