Kultūras ziņas

Latviešu un indiešu mūzika satiekas Ziemassvētkos

Kultūras ziņas

Japāņu mīlestības stāsti

Pamesto namu atdzīvināšanas māksla

Izstāde «ne/zudīs!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 13. līdz 21. decembrim bijušajā Rīgas alus rūpnīcas ēkā Bruņinieku ielā 2 būs apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu - Lauras Āboliņas, Beātes Graudumas, Anetes Koknevičas un fotogrāfa Jāņa Upīša veidotā izstāde „Ne/zudīs”, kas tapusi sadarbībā ar kustību „Free Riga”.

Izstādes mērķis ir pievērst uzmanību tukšajām Rīgas ēkām, ko kustība „Free Riga” cenšas atdzīvināt, pārvēršot tās par sabiedrībai noderīgu, publisku telpu. „Free Riga” vienojas ar ēku īpašniekiem par telpu īslaicīgu atvēršanu kādai tās radošai sabiedriskai iniciatīvai. Kustība sniedz iespēju aktīvistiem lietot telpas par simbolisku samaksu un piedalīties ēkas uzlabošanā, savukārt īpašniekiem sniedz kaut nelielu atbalstu ēkas uzturēšanā. Vienlaikus Rīgas tukšās ēkas tiek iedzīvinātas un atvērtas radošai darbībai!

Anete Koknēviča

Dzimusi 1992. gadā Rīgā.

Šobrīd studē LMA Vizuālas mākslas nodaļā.

Piedalās studentu rīkotajās izstādēs.

Izstādes dalībniece Anete Koknēviča uzskata, ka Rīgas sarukšanai ir divi iemesli - "sarūk iedzīvotāju skaits valstī kopumā, kā arī trūkst iedzīvotāju slāņa, kas šos namus būtu ieinteresēti apdzīvot, varbūt līdzekļu trūkuma dēļ, iespējams, neredz jēgu ieguldīt līdzekļus vecos namos, ja ar to pašu ieguldījumu var Pierīgā māju uzcelt".

Savukārt fotogrāfs Jānis Upītis ir pretējās domās.

Jānis Upītis

Dzimis 1988. gadā.

Dzīvo un strādā Rīgā.

Fotogrāfiju apguvis profesionālas fotogrāfijas skolā

„Es neteiktu, ka Rīga sarūk, bet gan paplašinās ar mūsdienu arhitektūru. Jauno, mūsdienīgo ēku izmaksas un to uzturēšana ir daudz lētāka, nekā veco namu restaurēšana un ekspluatācija,” saka Upītis.

Laura Āboliņa

Dzimusi 1983. gadā.
Dzīvo un strādā Rīgā.

2010.gadā iegūts RTU datorgrafikas programmēšanas inženiera maģistra grāds.

Šobrīd studē LMA Vizuālas mākslas nodaļā.

Izstādēs piedalās kopš 2013. gada.

„Spoku namus būtu nepieciešams atdzīvināt ar dažādu mākslas iniciatīvu klātbūtni, piemēram, ierīkojot mākslinieku darbnīcas, jo tad mājas būtu pieskatītas un tās neapdzīvotu mūsdienu skvoteri - bezpajumtnieki un narkomāni,” rosina jaunā māksliniece Laura Āboliņa, kamēr Beātei Graudumai ir cits redzējums.

Beāte Grauduma

Dzimusi 1991. gadā Saulkrastos.

Šobrīd studē LMA Vizuālas plastikas nodaļā.

2011. gadā Amsterdamā apguvusi 3D grafiku un animāciju.

Piedalījusies ar tēlniecību saistītos simpozijos un meistardarbnīcās.

„Ja kādam namīpašniekam kaut uz pusgadu ir pietrūcis iespēju uzturēt savu namu, Rīgas domei būtu jāatņem īpašumtiesības un rūpīgi jāizskata iespējamā jaunā īpašnieka budžeta ilgtspējība - vai tas bizness, kas uztur īpašnieku, spēs noturēt ēkas "svaru". Domei tomēr vajadzētu domāt par to, KAS ir māju saimnieki un KO viņi dara ar savu īpašumu," uzsver Beāte Grauduma. "Un tad vairs nav jautājumu, ko darīt ar bezatbildīga īpašnieka atstātu namu. Manuprāt, mūsu finanšu sistēma, tomēr, nav tik "apzeltīta", lai valsts varētu tā šķiesties ar tukšām vietām uz Rīgas ielām.”

Mākslinieki ar glezniecības, tēlniecības un fotogrāfijas palīdzību izstādē „Ne/zudīs” vēlas akcentēt, tukšo Rīgas māju īpašo nozīmi, kas ir kalpojušas ilgu laiku, bijušas dažādu laikmetu liecinieces, bet tagad ir atstātas novārtā.

Laura Āboliņa un Anete Koknēviča savās gleznās attēlo tukšuma un pamestības izjūtu Rīgas telpā, kas notverta māju “portretos”, kuru radīšanai iedvesma gūta Rīgas pilsētvidē. Šo izpētes procesu papildina Jāņa Upīša fotogrāfijas, kurās dokumentēts gleznošanas process, kā arī konkrēto māju detaļas. Savukārt jaunā tēlniece Beāte Grauduma izstādīs savu jaunāko darbu “Parafrāze par Gustavu Kluci”.

Izstādes atklāšana -13. decembrī plkst. 18, ieeja no plkst. 17. Izstādes veidotāji aicina apmeklētājus nofotografēties ar kādu no mākslas darbiem un ievietot to pasākuma "Facebook" lapā. Izstādes noslēgumā viens veiksminieks iegūs īpašumā šo darbu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti