Rīta Panorāma

Intervija ar Nilu Ušakovu

Rīta Panorāma

Vai pārdodot vecās mēbeles ir jāmaksā nodokļi?

Unikālas lietas ar stāstiem par Rīgu izstādē "Mākslinieki Rīgai"

Izstādē «Mākslinieki Rīgai» skatāmas unikālas lietas ar stāstiem par Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā apmeklētājiem durvis vērusi izstāde "Mākslinieki Rīgai. No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijām".

Izstādes pamatintonāciju veido gleznas, kas radītas laika posmā no 19. līdz 21.gadsimtam, bet eksponēti arī interesanti, atmiņas raisoši un izziņu veicinoši sadzīves priekšmeti ar Rīgas tematiku. Izstāde ir īss ekskurss pilsētas vēsturē, vērojot tās mainību gadu simtu un desmitu gaitā.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja gleznu kolekcijā ir ap 600 gleznu, bet tikai nelielā to daļā ir attēlota Rīga. Izstādē eksponētie mākslas darbi ļauj ieraudzīt Rīgas mainību un pastāvību cauri laikiem dažādu mākslinieku skatījumā. Rīgu 17.gadsimtā atspoguļo nezināma autora romantiska Rīgas panorāma, gleznota 19.gadsimtā. Rīgas panorāmu, Reiterna namu, Dannenšterna namu, Melngalvju namu, Pulvertorni - Rīgu pāri laikiem varam vērot arī Ulriha Boitmana 19.gs. nogalē tapušajās gleznās.

Muzeja mākslas darbu kolekcija, veltīta Rīgai, strauji papildinājās 20.gadsimta vidū un otrajā pusē. Mākslinieki gleznoja pilsētas panorāmu, tiltus pāri Daugavai, Vecrīgas torņus, pilsētas ielas un ieliņas, namus, kā arī tirgu un citas reālijas. Izstādē aplūkojami Anša Cīruļa, Nikolaja Kūlaiņa, Indriķa Zeberiņa, Pētera Miezīša, Miervalža Ķemera, Alberta Osīša, Aleksandra Zviedra, Andreja Rozenberga, Altera Ritova darbi. 21. gadsimta sākumā strauji mainījās dzīves ritms, mainījās pilsētas vaibsti, jaunais gadsimts ienāca ar jaunu mākslinieku vārdiem un jaunu pilsētas atspoguļojumu. Jaunās, talantīgās mākslinieces Alises Mediņas glezna "Rīgas atspulgs "Origo" logos", satura ziņā un izpildījuma tehnikā ienes jaunu, krāsainu, mūsdienīgu skatījumu uz Rīgu.

Rīgas suvenīri ceļotājiem, dāvanas pilsētas viesiem, piemiņas lietas no īpašiem pilsētas dzīves notikumiem, bijuši aktuāli jau izsenis. Izstādē redzams, ka jau 19.gadsimtā tika lietots vēstuļu papīrs ar Rīgas skatiem, arī Rīgas Mūzikas biedrības goda biedra karti rotāja Rīgas panorāma, bet jau 1860.gadā pilsētas viesi kā suvenīru varēja iegādāties K.G. Hesa litogrāfiju "Roze no Rīgas". 1901.gadā Rīga ar vērienu svinēja pilsētas 700 gadu jubileju. Plašs bija arī tai veltīto piemiņas lietu klāsts, kas koncentrēti ieskicēts arī izstādes ekspozīcijā.

Apskatot 20.gadsimta dažādās desmitgadēs radītos priekšmetus ar Rīgas tematiku, jūtama laikmetu un stilistikas mainība. Smaržu komplekts "Rīga", konfekšu kastes "Rīga", trauciņi, blociņi, skatu kartes, utt. Rīgas baznīcas, torņu gaiļi, namu jumti un Rīgas simboli iemūžināti uz mākslinieču Ilgas Dreiblates, Mirdzas Janužas, Mildas Brutānes, Natālijas Laminskas apgleznotajiem porcelāna traukiem - servīzēm, vāzēm un dekoratīviem sķīvjiem. Izstādi grezno arī kombinātā "Somdaris" 1970.gados darinātie portmoneji, bloknotu vāciņi, naudas un briļļu maki ar Rīgas attēliem, kas jau desmitiem gadu ir bijis gan klasisks suvenīrs Rīgas viesiem, gan noderīgs priekšmets pašu cilvēkiem. Savukārt glāzes ar Rīgas skatiem, ražotas rūpnīcā "Latvijas stikls" 1980.gados, iespējams, atsauks atmiņā pagājušo laiku.

Galvaspilsēta māksliniekus valdzinājusi visos laikos. To savos darbos attēlojuši gan vietējie mākslinieki, gan Rīgas viesi. Izstādes kuratore Zigrīda Ciematniece norāda: "Izstāde "Mākslinieki Rīgai. No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijām" ir kā papildinājums muzeja ekspozīcijā aplūkojamajām gleznām un priekšmetiem. Izsekojot to stāstiem, apmeklētājs iepazīst Rīgu - celtu, postītu, atkal celtu no jauna un vienmēr mīlētu".

Izstāde būs apskatāma līdz 30.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti