Kultūras ziņas

"Naivais ku–kū" Vasaras peronā

Kultūras ziņas

Rīgas vasarā kapu un suņu stāsti

Lietu klusā dzīve

Izstāde «Lietu klusā dzīve» – 28 mākslinieku interpretācijas par klusās dabas žanru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Klusā daba glezniecībā gadsimtu gaitā piedzīvojusi dažādas transformācijas un filozofiskos tulkojumus, tomēr māksliniekiem tas joprojām ir aktuāls žanrs. To apliecina arī galerijā “Māksla XO” atklātā izstāde “Lietu klusā dzīve”, kurā apskatāmas 28 mākslinieku interpretācijas par šo klasisko tēmu.

Klusā daba daudzus gadus tika uzskatīta par zemāko un vienkāršāko mākslas veidu akadēmiskajā glezniecībā. Galerijā “Māksla XO” savu skatījumu par priekšmetiem un viņu attiecībām izstādē “Lietu klusā dzīve” piedāvā 28 izcili Latvijas mākslinieki.

“Tie stāsti mūsdienās ir patiešām ļoti daudzi, un mākslinieks jau vairs neglezno klasisku kluso dabu, kas stāsta par nāvi, par dzīvi, kas beigsies, tāpēc viņai ir jādzīvo,” skaidro izstādes kuratore Ilze Žeivate.  “Ja “kluso dabu” pirms tam mēs uztvērām tikai glezniecībā vai ofortā, zīmējumā, litogrāfijā, tad 20. gadsimts nāca ar tik daudziem jauniem mākslas veidiem. Domāju, ka arī dejā var uztaisīt lietu kluso dzīvi!”

Izstādē klusās dabas motīvi iestrādāti atšķirīgās tehnikās un vizuālās izpausmēs. Fotogrāfs Jānis Deinats savu kluso dabu saticis kādos Ziemassvētkos, kad mandarīni drīkstēja pulcēties vienā traukā.

“Man patīk lietas, ko mēs ikdienā šķietami nemaz nemanām, tās, kurām nepievērš uzmanību, tas ir tas, kas mani ļoti saista. Tas šķitums, ka viss ir vienādi, nav! Tas šķitums, ka tur kāds viesmīlis uztaisījis simetriju, tur tās simetrijas nav!” stāsta fotogrāfs.

Gleznotājas Envijas darbs veltīts mammai un, pēc mākslinieces paustā,  radies bez spiediena, saspringuma, samākslotas un mākslīgas enerģijas koncentrēšanas.   

Savukārt mākslinieka Leonarda Laganovska klusā daba radusies no konkrētiem sieviešu garderobes aksesuāriem.

“Lietu klusā dzīve” galerijā “Māksla XO” būs skatāma līdz septembra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti