Kultūra

Grāmatu "Latvieša cimdi" pārtulko četrās valodās

Kultūra

Purvīša balvas dibinātājs: Mākslas ekspertu izvēle šoreiz ir drosmīga un politkorekta

Izstāde par Preses ballēm

Izstādē «Izgaisušo prieku ainas» varēs ielūkoties leģendārajās Preses ballēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā otrdien , 13. decembrī, atklās izstādi "Izgaisušo prieku ainas", kas vēstīs par savulaik leģendārajām Preses ballēm Rīgā. Tās notika pagājušā gadsimta 20.-30.gados un bija tā laika sabiedriskās dzīves kulminācija.

Izstādē uzsvars būs likts uz 1927.gada Preses balli, kam dekorācijas veidoja Romans Suta. Apmeklētāji varēs iejuties balles atmosfērā, jo pie sienām būs lielizmēra fotogrāfijas ar Sutas dekorācijām, ko papildinās balles tērpi un vitrīnas ar dažādiem dokumentāliem materiāliem par Preses ballēm.

Sākas ar polonēzi

Leģendārās Preses balles allaž sākās ar polonēzi, tai sekoja valši un citas klasiskās dejas, tāpat neizpalika tā laika modernā deja fokstrots. To dejot gan latvieši bijuši visai kūtri, stāsta izstādes kuratore Natālija Jevsejeva.

"Presē bija arī rakstīts, ka mūsējie diezgan kautrīgi dejo tās modernās dejas atšķirībā no igauņiem un lietuviešiem, kam arī bija savas Preses balles, un viņi gan labprāt tās dejoja," teica Jevsejeva.

Lai arī ļoti svarīga, dejošana bija tikai viena no Preses balles sastāvdaļām.

Tajās tika izvēlēta arī balles karaliene, ļoti svarīga vieta bija loterijām, kurās balles sponsori piedāvāja visdažādākos laimestus – no ogļu maisiem līdz pat apbūves gabalam.

Ballēm īpašs noformējums

Pasākuma tradīcija aizsākās 1922.gadā, kad tika sarīkota pirmā balle par godu Latvijas preses simtgadei, un turpinājās līdz 1939.gadam.

Preses balles pulcēja ne tikai žurnālistus un citus preses pārstāvjus, uz tām parasti ieradās arī prezidents un citas valsts augstākās amatpersonas, arī diplomāti, ierēdņi, vēstnieki un radošā inteliģence.

Katrai ballei bija īpašs noformējums, ko pasūtīja kādam zināmam māksliniekam, un divas balles – 1927. un 1933.gadā bija uzticēts dekorēt Romanam Sutam.

Izstādē Sutas muzejā varēsim iepazīt dekorācijas 1927.gada ballei, par kurām tā laika prese rakstīja - Suta istabas bija pārvērtis neredzētās brīnumtelpās.

"Viss bija ļoti krāšņi. Daudzi, raksturojot šīs dekorācijas, raksta, ka tās bija Sutas garā. Viena istaba bija tautiska – sarkanbaltsarkanos toņos,

tad ļoti daudz bija modernu kubistisku kolāžu ar uzrakstiem, tad tāds panno ar vērsi, kuram mugurā ir cirka atlēte, vārdu sakot, ļoti spilgtas dekorācijas," stāstīja Jevsejeva.

Izstādē arī balles tērpi

Izstādē būs eksponētas lielformāta izdrukas ar fotogrāfijām, tādējādi ļaujot ikvienam novērtēt Sutas radošo un moderno piegājienu balles telpu izskaistināšanai.

Būs eksponēti arī balles tērpi, to vidū arī Romana Sutas žakete, kas viņam bija mugurā ballē. Diemžēl Aleksandras Beļcovas ekstra modernā kleita no 1927.gada balles nav saglabājusies, tās vietā redzēsim slavenās operdziedātājas Mildas Brehmanes-Štengeles vakarkleitu.

"Jau krietni pirms ballēm presē parādījās saraksti ar ziedotājiem balles slavenajai loterijai – tie bija dažādi ražošanas uzņēmumi un privāti ziedotāji,

kas loterijai ziedoja savu produkciju; šos sarakstus šodien ir ļoti interesanti lasīt," atzīst Natālija Jevsejeva:

Izstādi "Izgaisušo prieku ainas”, kas veltīta leģendārajām Preses ballēm, atklās 13.decembrī Sutas un Beļcovas muzejā, un tā būs apskatāma līdz marta vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti