Kultūras ziņas

Maestro - 80!

Kultūras ziņas

Birutas Delles "Ikdiena" galerijā "Daugava"

Daiļais un praktiskais no Japānas

Izstādē DMDM - daiļais un praktiskais no Japānas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) no 13. janvāra līdz 7. februārim aplūkojama Japānas mūsdienu dekoratīvi lietišķās mākslas izstāde. Šīs ceļojošās izstādes mērķis ir parādīt, kā keramika, porcelāns, metāls un koks japāņu meistaru rokās ir pārtapuši par elegantiem lietišķās mākslas priekšmetiem.

Vēsturiski Japānas māksla ir guvusi ietekmi gan no Korejas, gan Ķīnas. Arī mūsdienās japāņu mākslinieki eksperimentē ar pasaulē atpazīstamiem stiliem. Izstādē DMDM ir eksponēti konstruktīvismā, "Art Deco", popārtā un citos stilos veidoti darbi.

"Šajā izstādē mēs redzam Japānas kultūras dzīvotspēju 21.gadsimtā, neskatoties uz augstajām tehnoloģijām, tradīcijas, kuras aizvien vēl ir ļoti spēcīgas, un katra mākslinieka individuālo rokrakstu," saka Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Izstādē ir darbi no metāla un stikla, taču pārsvarā izmantoti tradicionālie materiāli – māls, porcelāns un koks. Meistars Masahiro Maeda šeit eksponējis porcelāna trauku.

"Es ceru, ka joprojām attīstos un meklēju dažādus izteiksmes līdzekļus. Šeit aplūkojamā darbā es vēlējos iedzīvināt japāņu mīlestību pret dabas formām, ziediem un kokiem," skaidro japāņu keramikas mākslinieks Masahiro Maeda.

Uzlecošās Saules zemē netrūkstot lietišķās mākslas meistaru un salonu. Kaut arī oriģinālu cenas var sasniegt vairākus tūkstošus eiro, roku darbs ir ļoti pieprasīts. Dzīves telpai ir jābūt ne tikai praktiskai, bet arī estētiskai. Savā ziņā tieši tāds ir izstādes vēstījums.

"Šī izstāde jāskatās mierā, aizmirstot pilsētas burzmu. Ieejot izstādē, vajag nomierināties un katru priekšmetu vērtēt autonomi, tad atvērsies viņa estētika," uzskata muzeja direktore.

Izstādi papildina plaša pasākumu programma, kas ietver lekcijas, tikšanās ar māksliniekiem, sarunas ar speciālistiem, radošās darbnīcas, dzejas vakaru, tējas dzeršanas ceremoniju un citus izglītojošus pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti