Kultūras rondo

Jaunumi Lietuvas teātros: Aizvadīta divu teātru izrāžu skate Viļņā

Kultūras rondo

Ar iestudējumu "Lutišķi. Simtgade" Daugavpils teātris atklāj dzīvi pierobežā

Jūgendstila mantojums izstādē “Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība”

Izstādē atklāj Latvijas un Eiropas jūgendstila īpatnības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvija ir iezīmīga ar savu īpašo jūgendstila mantojumu. Kā šis stils radies un attīstījies Eiropā, un ietekmējis Latvijas versijas īpatnību, mēģina skaidrot izstāde “Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība”. Izstādi no 4. maija varēs apskatīt mākslas muzejā "Rīgas birža".

“Šis ir viens no lielajiem projektiem, kas veidots daudzu gadu garumā. Izstāde ir kā liela Eiropas muzeju, mūsu daudzo sadarbības partneru dāvana Latvijai simtgadē,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst mākslas muzeja “Rīgas birža” vadītāja Daiga Upeniece.

Izstāde ir stāsts par jūgendstila būtību un spilgtākajām izpausmēm Eiropā, vizualizējot tās caur glezniecību, grafiku, tēlniecību un dekoratīvo mākslu. Ekspozīcija vēstī par šī stila sākotni un uzplaukumu Eiropā, ļaujot daudz skaidrāk nojaust Latvijas versijas īpatnību, kā arī parādot izcilāko jūgendstila metropoļu sniegumu. Tā ir dažādu nacionālo skolu satikšanās, kas piedāvā apmeklētājam pašam atrast līdzības, ietekmes un atšķirības.

“Mūsu uzstādījums ir nedaudz ambiciozs, jo parasti runā par arhitektūru.

Parādīt [Latvijas] jūgendstilu tikpat krāšņi kā Francijas, Lielbritānijas vai Beļģijas nav tik vienkārši, bet ļoti ceru, ka tas izdevies kopā ar daudzajiem sadarbības partneriem, “ norāda Upeniece.

"Rīgas biržas" vadītāja stāsta, ka viņai jūgendstils vispirms asociējas ar franču jūgendstilu, kā ģeometriskās formas darbos nomaina augu motīvi, vijīgums, ar ko ienāca franču jūgendstils, kas atsaucās uz Japānas mākslu.

Savukārt Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa Latvijas Radio atzīst, ka jūgendstils - tie ir arī burti, un tie noteikti ir mākslinieka Otto Ekmaņa radītie burti, kurus arvien atpazīstam uz izkārtnēm Rīgā.

Izstādē būs eksponēti nedaudz vairāk nekā 200 priekšmeti, veicot lielu atlasi. Izvēlēti darbi, kur redzamas stila skaistākās izpausmes. Upeniece atzīst, ka atvesti īsti meistardarbi. Blakus latviešu mākslinieku darbiem, kas pārstāv jūgendstilu, būs darbi no Orsē muzeja Parīzē, Viktorijas un Alberta muzeja Londonā, Seinsberija Vizuālās mākslas centra Noridžā, Karaliskā mākslas un vēstures muzeja Briselē.

Izstādes ietvaros norisināsies arī daudz pasākumu. Būs “Jūlija Straumes auduma apdrukas darbnīca”, būs “Mazo karodziņu darbnīca”, būs sarunu, skatīšanās un domāšanas darbnīca jauniešiem “Kā skatīties un ieraudzīt? Jūgendstils”, kā arī “Jūgendstila meklēšanas pastaiga” un ekskluzīvi grāmatu šķirstīšanas seansi “Ar baltiem cimdiem”.

Izstāde “Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība” mākslas muzejā “Rīgas birža” būs apskatāma no 4. maija līdz 5. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti