Izstāde «Ārpus laika» – amerikāņu sveiciens dzimtajai Daugavpilij

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī var apskatīt nelielu ekspozīciju “Ārpus laika” ar gleznām, kuras radījis Daugavpilī dzimušais amerikāņu mākslinieks Sigurds Vīdzirkste (1928-1974). Viņš tiek uzskatīts par kibernētiskās glezniecības pirmgājēju ASV.

Pirmo reizi par Vīdzirksti Daugavpilī sāka runāt 2012. gadā, kad vietējā novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta izstāde “Pazaudētais kods”. Amerikāņu abstrakcionista darbus bija atvedušas mākslas zinātniece Anita Vanaga un mākslinieka atraitne Daina Dagnija, arī māksliniece.

Viņas arī pastāstīja Rus.lsm.lv, ka mākslinieka tēvs Arvīds Vīdzirkste, kurš Pirmā pasaules kara laikā bijis latviešu strēlnieks, apmeties Daugavpilī 1920. vai 1921. gadā, šeit iepazinies ar nākamo sievu bēgli Annu Zoolu. Sigurds mācījies Daugavpils 2. pamatskolā; kad viņš bijis 11 gadu vecs, ģimene pārcēlusies uz Rīgu.

Nākamais mākslinieks Rīgā mācījies Valsts tehnikuma ķīmijas nodaļā. Tur iegūtās zināšanas viņš vēlāk izmantos, radot īpašu autortehniku glezniecībā. 1944. gadā ģimene aizbēga uz Vāciju, bet 1950. gadā Sigurds Vīdzirkste aizbrauca uz Ņujorku, kur aizrāvās ar abstrakcionismu, lieliski iekļaujoties šī novirziena estētiskajās robežās. 60. gadi un 70. gadu sākums ir mākslinieka radošā uzplaukuma laiks. Viņš alkaini interesējās par matemātiku, kibernētiku, ķīmiju, ritma teoriju. Racionālas, matemātiskas likumsakarības viņš mēģināja savienot ar spēcīgu emocionālo vēstījumu. Agrā aiziešana no dzīves – 46 gadu vecumā – neļāva īstenoties globālām iecerēm.

Pēc mākslinieka nāves viņa civilsieva Daina Dagnija, dzimusi Rīgā, saglabāja mīļotā cilvēka darbus un nodeva tos Kultūras fondam, kuru tad vadīja Imants Ziedonis. Pēc tam gleznu kolekcija nonāca Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Daina Dagnija 2001. gadā atstāja ASV un atgriezās dzimtenē. Daina Dagnija mūžībā devās 2019. gadā. Vairākus Vīdzirkstes darbus viņa uzdāvināja muzejam un Rotko mākslas centram, taču lielu daļu mākslinieka darbu Rotko centrs iegādājās, pateicoties mecenāta un mākslinieka Basila Alkazi atbalstam.

“Šajā izstādē pirmo reizi var redzēt 1961. gada gleznu, kuru Anita Vanaga no ASV atveda mugursomā salocītā veidā.

Pagājušajā gadā mēs to nopirkām un restaurējām. No 2017. gada septembra līdz 2018. gada aprīlim par godu Sigurda Vīdzirkstes 90 gadu jubilejai trīs viņa oriģināldarbi tika izstādīti sektorā A, kur atrodas Marka Rotko oriģināldarbi. Esam nodomājuši arī turpmāk popularizēt šo mākslinieku, jo viņš ir mūsējais, no Daugavpils. Viņa darbus plānojam parādīt Lietuvas pilsētā Zarasos un Minskā, mēs aktīvi sadarbojamies ar Lietuvas un Baltkrievijas muzejiem. Dainas Dagnijas dēls atbrauca no ASV uz Latviju un nolēma palikt Rīgā, viņš tagad kārto mātes arhīvu, mēs ar viņu sazināmies, un viņš apsolīja padalīties, ja atradīs kaut ko interesantu, saistītu ar Vīdzirksti,” Rus.lsm.lv pastāstīja Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

Izstāde būs atvērta līdz 14. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti