Iznākusi papildināta Irinas Tīres grāmata «Liepāja grafikās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Es apbrīnoju autores uzņēmību un atbildību Liepājas, liepājnieku un Laika priekšā - tā par Irinas Tīres veikumu tikko izdotās grāmatas „Liepāja grafikās” Ievadā raksta pilsētas vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš. Irinas Tīres grāmata „Liepāja grafikās” izdota atkārtoti. Izdevums papildināts ar mākslinieces jaunākajiem darbiem.

„Šis ir papildināts izdevums. Pirmais iznāca 2007. gadā uz manu 70 gadu gadskārtu. Toreiz stāstīju dēlam, ka vajadzētu vismaz ieskanēt visus zīmējumus, jo to ir diezgan daudz. Kad viņš pārņēma rūpi, viņš teica, ka maza grāmata neiznāks  – būs normāla grāmata.

„Liepāja grafikās” – ir otrs izdevums, uz tās redzama tāda kā Liepājas atpazīstamības zīme – Trīsvienības baznīca. Atverot vāku līdz galam, otrā pusē ieraugām arī tramvaju.

„Kad atveram grāmatu, redzam arī vāka otra pusi, kur atklājas Liepājas centrs. Redzams, ka tur ir ceļamkrāni, centrs vēl tikai būvējas, nav vēl „Līva” (viesnīca) uzbūvēta. Arī šis zīmējums ir stipri sens,” stāsta Tīre.

Grāmatā skatāmas Irinas Tīres grafikas jau no 1950. gada. Mākslinieces klātbūtne pilsētā ir daļa no Liepājas. Interese par grafiku māksliniecei radusies jau bērnībā.

"Mans tēvs ļoti domāja par pilsētu, zināju visu, kur kas atrodas," stāsta māksliniece. "To mācīja bērniem. Arī es stāstīju saviem bērniem, lai redzētu, kāda ir pilsēta.  – Vai tu esi redzējis, kas ir otrajā stāvā, kādi tur ir rotājumi? Es to visu turpināju, kā to tēvs man rādīja.”

Ar autores acīm, krāsu un gaismas sajūtām, šķirstot grāmatu „Liepāja grafikās” var ceļot cauri laikam. Apskatīt skaistas ēkas, durvis, Liepājas bruģi, tiltus, aiziet līdz pludmalei.

Vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš grāmatas ievadā raksta – Irina Tīre ar saviem zīmējumiem veidojusi Liepājas enciklopēdiju. Jā, šis izdevums var pretendēt uz šādu apzīmējumu..

Grafikām seko paskaidrojumi, kāpēc autorei kāda vieta šķitusi interesanta. Autores aprakstus papildina arī vēsturnieka komentāri, turpina Irina Tīre: „Katras desmitgades noslēgumā ir vēsturnieka Gunāra Silaktiņa vēsturiskie akcenti, ļoti interesantas lietas, lai arī īsi un lakoniski.”

Grāmatā apkopoti vairāk nekā 300 autores darbi, kas veidoti dažādās tehnikās, pēdējais tapis 2015. gadā. „Liepāja grafikās” iespiesta Jelgavas tipogrāfijā, tās izdošanu atbalstījusi Liepājas Kultūras pārvalde, autores ģimene, draugi un domubiedri, savukārt grāmatas izdevējs ir SIA „Boulangerie” un Mikus Fomins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti