Dienas ziņas

Kurzemnieki iegādājas eiro sākumkomplektus

Dienas ziņas

Mazumtirgotājus un pircējus vēl mulsina eiro ieviešana

Iznākusi monogrāfija par Francisku Varslavānu

Iznākusi monogrāfija par Francisku Varslavānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viens no Latvijas 20.gadsimta izcilākajiem māksliniekiem - Francisks Varslavāns.  Cilvēks – leģenda, dēkainis, gleznotājs, kura darbos visdziļāk ir atklājusies Latgales dvēsele. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados Varslavāns dibinājis un vadījis Rēzeknes mākslinieku kopu. Šovasar tika pabeigta dokumentālā filma par Varslavāna dzīvi, bet tagad viņa zīmējumi, gleznu reprodukcijas, autentiskas fotogrāfijas, vēstules un laikabiedru atmiņas pirmoreiz ir apkopotas apjomīgā monogrāfijā.

Monogrāfija "Francisks Varslavāns" tapusi divu ar pusi gadu laikā. Grāmatas autore, mākslas zinātniece Irēna Vilčuka, veikusi apjomīgu pētniecisko darbu, apkopojot mākslinieka dzīves un daiļrades gājumu.

„Varslavāns – viens no izcilākajiem kultūras cilvēkiem, ko Latgale devusi – tā savā laikā par viņu bija rakstīts periodikā. Cilvēks, kurš visu dzīvi veltīja Latgales kultūras attīstībai," stāsta grāmatas autore Irēna Vilčuka. „Dodamies gan uz Rīgu, gan ceļojot plašajā pasaulē, vienmēr atgriezās gan Latgalē, gan tepat Rēzeknē, un darīja visu, kas viņa spēkos, lai celtu mākslas kultūras līmeni."

„Mākslas zinātniece ir pamatīgi pētījusi arhīvus, dokumentu krājumus. Autentiski fotouzņēmumi, kvalitatīvas darbu reprodukcijas, kas ir savāktas pa visu Latviju, gan no muzejiem, privātām kolekcijām – cik iespējami. Ļoti nozīmīgs izdevums Latvijas mākslas vēsturē," uzskata mākslinieks, monogrāfijas projekta vadītājs Osvalds Zvejsalnieks.

Monogrāfija "Francisks Varslavāns" sastāv no trīs daļām: grafikas un glezniecības darbu reprodukcijām, kā arī no vērienīga dokumentu krājuma, kas ļauj ieskatīties mākslinieka daiļradē padziļināti caur viņa paša un laikabiedru atziņām un vērtējumiem.

„Viņš ir viens no tiem, kas gadsimta pirmajos gadu desmitos ienesa šeit pasaules jaunās vēsmas Tikai daži bija tādi, kuri bija tik tālredzīgi, kuri saklausīja šo jauno laikmetu, un viens no tiem bija rēzeknietis Francisks Varslavāns," teic Zvejsalnieks.

Kopš izcilā mākslinieka nāves pagājis vairāk nekā pusgadsimts, taču viņa gars līdz šim dzīvojis gleznās un grafikās. Nu, pateicoties vērienīgajam pētnieciskajam materiālam, atmiņas par mākslinieku tiks nodotas arī citām paaudzēm, tai skaitā topošajiem Latvijas mākslas telpas veidotājiem.

Grāmatu izdevusi Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība sadarbībā ar Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolu. Tās izdošanu atbalstīja Latvijas Kultūrkapitāla fonds, Latgales kultūras programma un Latgales novada pašvaldības. Monogrāfija būs pieejama Latgales bibliotēkās, skolās un pašvaldību kultūras centros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti