Kultūras ziņas

Fantāzijas žanra uzvaras gājiens Latvijā

Kultūras ziņas

Latviešu avangarda māksla Briselē

Monogrāfija "Lielā kalibra sirds – tēlnieks Igors Vasiļjevs"

Iznākusi monogrāfija «Lielā kalibra sirds – tēlnieks Igors Vasiļjevs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Esplanādē pie tēlnieka Igora Vasiļjeva bijušās darbavietas satiekas viņa skolotāja tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais Rainis un skolnieka – tēlnieka Gļeba Panteļejeva – Oskars Kalpaks. Savukārt viņa paša veidotie Bībeles tēli sastopami vairākos Latvijas dievnamos. Viņam šogad būtu 75 gadi, un tikko izdota monogrāfija par šo nozīmīgo, bet savrupo personību Latvijas divdesmitā gadsimta otrās puses mākslā.

”Mans uzdevums mākslā ir – ar tēlniecības līdzekļiem izteikt garu un mūziku, jo skulptūrai jāiemieso muzikāls skanējums” - tā tēlnieks Igors Vasiļjevs, Kārļa Zemdegas skolnieks un gara radinieks, apguva spēju smalki atveidot kustību – gan tēlu iekšējo gara dzīvi, gan ārējo.

 „Es runāju par ētisko kodolu, ko noteica viss, ko viņš darīja, to parāda paši tēli, ko viņš veidoja: tas ir Rērihs, miers starp tautām, Dievmātes tēls – ticība labajam, hamoniskajam un vispār cilvēka spējai augt par garīgu personību,” stāsta mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

Kinorežisors Hercs Franks dokumentālajā filmā “Atmoda”, kas veltīta Sergejam Eizenšteinam, atklāj, kā no bezformīga koka kluča tēlnieka Igora Vasiļjeva rokās dzimst Eizenšteina portrets.

„Mums mājā stāv viņa skulptūra – ūdens un meitene tur un lej sev virsū ūdeni… Viņa iemīļotais materiāls bija koks, un tur viņš bija pilnīgi burvīgs,” uzsver rakstnieks Roalds Dobrovenskis.

Monogrāfijas autori – žurnālisti Ilona Jahimoviča un Iļja Dimenšteins cer, ka mākslinieka dzimtās mājas Vecāķos tuvāko gadu laikā kļūs par Igora Vasiļjeva muzeju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti