Iznākusi grāmata par gleznotāju Andreju Ģērmani

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Apgādā “Madris” iznākusi gleznotājam un kultūrvēsturniekam Andrejam Ģērmanim veltīta grāmata “Andrejs Ģērmanis. Gleznas. Akvareļi. Zīmējumi”. Grāmatai ir plašs paša mākslinieka ievads un mākslas zinātnieces, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) docentes Aigas Dzalbes eseja, tajā ietvertas ap 100 darbu reprodukcijas, kas raksturo Andreja Ģērmaņa daiļradi no viņa diplomdarba LMA līdz jaunākajiem darbiem. Grāmatas atvēršanas svētki notiks Jūrmalas muzejā 26. oktobrī plkst.15.00.

Ar vērienīgu izstādi Jūrmalas muzejā 2016. gadā Andrejs Ģērmanis (dz. 1941.g.) atzīmēja savu dzīves jubileju, kad arī radās doma Jūrmalai un Latvijai tik nozīmīgas kultūrvēsturiskas personības daiļradi un gana interesanto biogrāfiju iemūžināt grāmatā.

Mākslas zinātniece Aiga Dzalbe grāmatā raksta: „Andreja Ģērmaņa radošo darbību nav iespējams nošķirt no viņa dzīvesstāsta, jo abās jomās – vārda un krāsu mākslā – ir jaušama viņa vitalitāte un interese par dzīvi, īsā saite starp “es” un “apkārtējā pasaule”. Viņa grafikās, akvareļos un eļļas krāsu darbos uz audekla attēlota mēdz būt apkārtnotiekošā dzīve, kāda tā ir, respektējot faktu, ka katram ir savs redzējums, un tas šo dzīvi padara vēl jo interesantāku un vērtīgāku. Andreja darbi liecina par autora kā neglābjama optimista redzējumu."

"Gandrīz viss Ģērmaņa līdzšinējais radošais mantojums – gleznas, akvareļi, grafikas, tušas un ogles zīmējumi iekļaujas reālistiskas mākslas ietvarā, kaut gan nereti kolorīts tiek apzināti kāpināts un objektu atveidus paspilgtina stilizācija. Manuprāt, labākie no mākslinieka darbiem ir tie, kurus piestrāvo impresionistiskas gaismas spēles un autora dzīvesprieks. Tādēļ tēmām un sižetiem nav lielas nozīmes – īsts gleznotājs var aizrautīgi un ar baudu gleznot jebko: izbērtus dāliju gumus, saulsardzenes mežmalā, koku lapotni, jūras malu, siļķu ēdājus vai dāmas ar sasārtušiem vaigiem, paceļot spicglāzītes pie saulaina brīvdabas viesību galda."

"Žanriski aptverot mākslinieka daiļradi, jāsecina, ka tajā skaitliski līdzīgās proporcijās mierīgi līdzās pastāv portrets, pašportrets, ainava, marīna, klusā daba un dažādās vidēs, gaismās un krāsu niansēs izspēlēts akts, kas nereti  balansē uz portreta robežas. Šajā klāstā īpaši izcelt gribētos portretu un ainavu. Portreti, kas bieži ir bagātināti ar sadzīviskiem elementiem, ļauj novērtēt mākslinieka īpašās vērotāja spējas un prasmi trāpīgi notvert smalkas, izteiksmīgas nianses līdzās esošo cilvēku sejās un ķermeņa valodā.”

Grāmatas dizainu veidojis Andris Lamsters, fotogrāfs Ojārs Martinsons, Andreja Ģērmaņa un Aigas Dzalbes teksts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti