Iznākusi grāmata «Latvijas glezniecības meistardarbi. 20.gadsimts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Apgāds "Jumava" laidis klajā grāmatu “Latvijas glezniecības meistardarbi. 20.gadsimts”, kurā apkopota 20.gadsimta mākslas darbu izlase no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma – “glezniecības pērles”, lsm.lv informē izdevēji.

 No LNMM “glezniecības pērļu” krājuma grāmatai atlasītie 50 mākslas darbi raksturo atsevišķus autorus un viņu daiļradi. Darbu atlase veidota kā profesionālu un estētisku vērtību summa – atskats vizuālajās liecībās viena gadsimta ietvaros. Nešaubīgi šis darbs nav pilnīgs un objektīvs visa perioda atspoguļojums. Tas ir radošās komandas mēģinājums parādīt pagājušā gadsimta māksliniecisko daudzveidību, domāšanas plašo spektru, individuālās brīvības robežas, kas atklājas Latvijas mākslas kopainā.

„Jumava” izdevusi grāmatu sadarbībā ar LNMM un būvniecības uzņēmumu RE&RE. Grāmatas sastādītāja un tekstu autore - Ginta Gerharde-Upeniece. Grāmatā “Glezniecības meistardarbi” teksti publicēti latviešu un angļu valodā. Grāmatas veidotāji ir pārliecināti, ka tā veicinās Latvijas mākslas integrēšanos daudzveidīgajā un tradīcijām bagātajā Eiropas kultūrvidē.

Latviešu mākslā gleznotāji bijuši savas nacionālās skolas veidotāji (Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Johans Valters), estēti un sabiedrības gaumes noteicēji (Jāzeps Grosvalds), laikmeta stilistiskās valodas celmlauži (Jēkabs Kazaks, Romāns Suta), izsmalcināti kompozīcijas un niansētu krāsu izjūtas apliecinātāji (Jānis Tīdemanis, Ģederts Eliass). 20.gadsimtaotrajā pusē, par spīti ideoloģijas noteiktajiem nosacījumiem, latviešu glezniecība paradoksālā veidā ir spējusi atraisīties no noteiktajām sociuma dogmām, tajā nolasāmi Eiropā aktuālie stilistiskie strāvojumi un vizuālie kodi (Džemma Skulme, Miervaldis Polis, Bruno Vasiļevskis).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti