Rīta Panorāma

NVA akcijā - atvērto durvju dienā personām ar invaliditāti

Rīta Panorāma

Mūziķis A. Gāga dāvina jaunu dziesmas videoklipu "Rudens dienā"

Daces Lambergas apjomīgais darbs – grāmata " Latvijas māksla simbolisma laikmetā"

Iznākusi Daces Lambergas grāmata «Latvijas māksla simbolisma laikmetā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par Latvijas vēsturē un reizē arī mākslā cerību pilno laiku –  no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta sākumam – apjomīgu grāmatu “Latvijas māksla simbolisma laikmetā” uzrakstījusi mākslas zinātniece Dace Lamberga.

19.-20. gadsimta mijā uzplauka latviešu dzeja, rakstniecība, mūzika; arī mākslinieki – Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Johans Valters, Rūdolfs Pērle  un vēl daudzi citi – iedvesmojās no simboliskām idejām.

Mākslas zinātniece un daudzu izcilu grāmatu par mākslu autore Dace Lamberga savam apjomīgajam veikumam pievienojusi vēl vienu pētījumu – “Latvijas māksla simbolisma laikmetā''.

Daudzus no grāmatā ievietotajiem mākslas darbiem aizvadītajā gadā apbrīnoja Orsē muzejā Francijā izstādē “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs”.

Izdevumā ir ietverts plašs tēmu loks, kas raksturo arī darbu tapšanas vēsturisko laiku. Var izlasīt laikabiedru rakstus un recenzijas. Reprodukcijās var aplūkot 300 darbus. Saturs veidots tā, lai grāmatu varētu izstudēt arī jaunākā paaudze un saprast laikmetu.

“Simbolisms tagad ir, varētu teikt, modē kādus pēdējos gadus. Kad lasa latviešu presi, arī 20.-30. gados Rozentāla “Princese ar pērtiķi” tiek kritizēta kā mietpilsonisks darbs. Arī padomju laikā neviens par to neinteresējās,” stāsta grāmatas autore Dace Lamberga.

Grāmatai “Latvijas māksla simbolisma laikmetā”  ir moderns iesējums – to var brīvi atvērt arī lapas vidū un aplūkot gleznas pilnībā. Grāmata iznākusi apgādā “Neputns”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti