Kultūras ziņas

Kā veidot savu Kultūras kanonu?

Kultūras ziņas

Rīgā viesojas kanādiešu rakstnieks Maikls Mirolla

Iznāk Ugas Skulmes albums un atmiņu grāmata

Iznāk Ugas Skulmes albums un atmiņu grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdien Mūkusalas mākslas salonā notika latviešu glezniecības klasiķa Ugas Skulmes „Atmiņu grāmatas" un albuma atvēršana. Šis ir viens no daudzpusīgākajiem latviešu māksliniekiem.

Nemierīgs un meklējošs gan mākslā, gan kā personība. Tādu latviešu glezniecības klasiķi Ugu Skulmi atceras laikabiedri. Viņa ota ir radījusi gleznas kubismā un reālismā. Tās ir ainavas, klusās dabas un portreti. Šis ir viens no daudzpusīgākajiem latviešu glezniecības pārstāvjiem. „Tēvs uzskatīja, ka glezniecības uzdevums ir rosināt cilvēkā izjūtas. Īpaši ainavu glezniecību viņš salīdzināja ar dzeju," saka Jurģis Skulme, gleznotāja Ugas Skulmes dēls.

Lai gan mākslas zinātnieks un gleznotājs Jurģis Skulme atzīst, ka viņam tuvākas  ir tēva radītās ainavas un klusās dabas, viņš nenoliedz, ka Skulmes kubisma periods ir viens no radošākajiem un nebeidz pārsteigt pat šodien. „Šajā izstādē ir darbs, kuru es nebiju redzējis un kurš parāda manu tēvu pilnīgi citu, kādu es pat nevarēju iedomāties," skaidro Jurģis Skulme.

Izdevniecības „Neputns" apgādā tapušajā Skulmes albumā un atmiņu grāmatā apkopoti materiāli, kas krāti vairāku desmitu gadu garumā. Jurģis Skulme uzskata, ka izveidot šādu albumu ir bijis viņa kā latviešu vecmeistara dēla pienākums. „Pamatā gan šī grāmata, gan par Eliasu ir trīs gadu darbs. Tajās apkopoti materiāli, kas glabāti pat 40 gadus. Un šie materiāli nav tikai mūsu ģimenes vērtība. Tā ir vērtība latviešu kultūrai," saka Jurģis Skulme.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti