Iznāk grāmata «Ivars Poikāns. Laikam nav nekādas nozīmes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Apgāds “Neputns” izdod Ingas Bunkšes grāmatu “Ivars Poikāns. Laikam nav nekādas nozīmes”.

Grāmatā līdzās mākslinieka darbu izlasei ir mākslas zinātnieces Ingas Bunkšes teksts par Ivara Poikāna (1952) fenomenu latviešu mākslā, kā arī paša autora stāstījums par viņa darbu tapšanu un ierosmēm.

Poikāns izstādēs Latvijā un ārzemēs piedalās kopš 1977.gada. Māksliniekam ir ap 20 nozīmīgu personālizstāžu, viena no pēdējām – Poikāna darbu retrospektīva Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) 2010.gadā, kā arī ievērojams skaits grupu izstāžu. Strādājis kā ilustrators laikrakstos  un žurnālos, bijis grāmatu un kinofilmu mākslinieks. Poikāna darbi atrodas LNMM, Latvija Mākslinieku savienības krājumā, Saeimas, Viņa Svētības Dalailamas XIV kolekcijā, vairāku ārvalstu muzeju kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

“Tāpat kā romāna sižetu virza konflikti, arī sabiedrības attīstība nevar notikt bez sarežģījumiem, nesaskaņām un sadursmēm. Bet, kamēr cilvēku lielākā daļa brīnās vai vienaldzībā rausta plecus par notiekošo, Ivars Poikāns nepatīkamo spriegumu pārvērš mākslas tēlos. Viņš ir viens no retajiem Latvijas māksliniekiem, kura darbi atsaucas uz reālajā telpā un laikā notiekošo, apzināti provocējot publiku. Vienlaikus Poikāns atgādina, ka dzīve ir pārāk nopietna, lai to dzīvotu bez ironijas. Viņa ironijai piemīt terapeitiska funkcija, tā spridzina apkārt esošo sistēmu. Kā pazīstamais un nereti pretrunīgi vērtētais mākslinieks to dara, meklējiet atbildes grāmatā,” stāsta autore Inga Bunkše.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti