Iznācis albums «Kurts Fridrihsons. Es biju šeit viens pats»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izdevniecībā "Dienas Grāmata" izdots albums “Kurts Fridrihsons. Es šeit biju viens pats”, kuru sastādījusi rakstniece un mākslas vēsturniece Gundega Repše. Grāmatas mākslinieki - Jānis Spalviņš un Jānis Esītis.

Albumā pirmo reizi publicēti daudzi agrīnie Fridrihsona eļļas darbi (1940.—1950. g., līdz izsūtījumam), kā arī izsūtījuma un dažādu vēlākās daiļrades periodu pasteļi, akvareļi, zīmējumi un jauktas tehnikas darbi. Albumu papildina arī īpaši šai grāmatai tapušas esejas par Kurta Fridrihsona dzīvi un daiļradi, autores: Gundega Repše, Rūta Muižniece un Ruta Čaupova.

Kurts Fridrihsons (7.09.1911.-31.01.1991.) savu mūžu bija veltījis glezniecībai, scenogrāfijai un grāmatu ilustrēšanai, no 1941. gada un pēc atgriešanās no izsūtījuma pastāvīgi veidojis ekspozīcijas Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā. 1938. gadā absolvējis Latvijas Universitātes Arhitektūras nodaļu, apmeklējis gleznošanas kursus pie Vilhelma Purvīša Rīgā un Andrē Derēna Parīzē. Kopš 1932. gada piedalījies izstādēs, bijušas vairākas personālizstādes un pēc viņa aiziešanas mūžībā arī vairākas viņa daiļradei veltītas izstādes.

Par mākslinieku līdz šim izdotas divas Gundegas Repšes veidotas grāmatas — “Pieskārieni” un “Mala. Tā rakstīja Fridrihsons”.

Albuma “Kurts Fridrihsons. Es šeit biju viens pats” prezentācija notiks Berga bazara "Birojnīcā" Rīgā 6.oktobrī pulksten 18.

Jau vēstīts, ka septembra sākumā, atzīmējot Kurta Fridrihsona 105.jubileju, Ventspilī notika mākslinieka piemiņas, personības un nozīmes godināšanai veltīta pasākumu sērija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti