Izdots izstādes «Saules sistēmas perspektīva» katalogs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālais mākslas muzeja (LNMM) izdevis izstādes „Saules sistēmas perspektīva” katalogu, lsm.lv pavēstīja izdevēji.

Katalogs ietver plašu tekstuālo un bagātīgu ilustratīvo materiālu. Grāmata atspoguļo izstādes struktūru vairākās nodaļās: „Pasaules rašanās un evolūcija”, „Lielais sprādziens”, „Pasaule kā optiska ilūzija”, „Bezgalība”, „Dievs”, „Kosmosa izpētes dialektika”, „Krievu kosmisms”, „Evolucionisms”, „Kosmoss Zentas Loginas mākslā”, „Sigurda Vīdzirkstes kibernētiskā glezniecība”, „Pitagora koncepcija – pasaule kā muzikāla harmonija”, „Artūra Riņķa sinestēzija, kinētiskie objekti un māksla nekurienes vidū”, „Mandala”, „Latvju raksta kosmoloģija Valda Celma interpretācijā”, „Dabas parādību struktūras Tatjanas Krivenkovas mākslā”, „Molekulārā estētika”, „Romantisma līnija”.

Kataloga autore un izstādes kuratore Elita Ansone ekspozīcijai atlasījusi vairāk nekā 70 autoru 163 darbus, kuros iespējams saskatīt kosmisko procesu izziņas transformāciju caur radošā redzējuma prizmu. Projekts apvienojis dažādas mākslinieciskās izteiksmes formas – glezniecību, grafiku, tēlniecību, tekstilmākslu, fotogrāfijas, video un skaņas instalācijas, pat neparastas zinātniski tehnoloģiskās konstrukcijas.

Analizējamo kompozīciju tēlainība vai konceptuālisms pauž mākslinieku domas par Visumu, par to, kā veidots viss esošais, no kā tas sastāv, kā radies un kā attīstīsies. Reliģija, zinātne, astronomija, kosmosa apguve, science fiction ir visbiežāk izmantotie instrumenti, lai mākslā interpretētu to, ko mēs savā Saules sistēmā varam saskatīt debesīs un redzēt aiz Saules sistēmas, bet dažkārt vērojams, ka mākslinieki pasaules mikroprocesus vizualizē tēlainās līdzībās ar noslēpumainā Universa parādībām.

Izstāde „Saules sistēmas perspektīva” ir apskatāma līdz 1. februārim LNMM izstāžu zālē "Arsenāls". Katalogs ir pieejams interesentiem muzeja kasē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti