Izdota pēdējos divdesmit gados vērienīgākā Latvijas laikmetīgās mākslas antoloģija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Šonedēļ, noslēgumam tuvojoties jau trešās Purvīša balvas ieguvēja noskaidrošanas procesam, klajā nākusi apjomīgākā Latvijas laikmetīgās mākslas antoloģija „2007-2012. Latvijas laikmetīgā māksla. Purvīša balva”.

Vērienīgo izdevumu, kas raksturo mākslas procesus pēdējo sešu gadu laikā, veidojis kultūras un mākslas portāls Arterritory.com, apkopojot turpat 90 mākslinieku radošās izpausmes.

„Jebkādas kultūras un mākslas izpausmes iegūst vērtību tad, kad tiek pamanītas un novērtētas, kad par tām diskutē un analizē gan ārējās izpausmes, gan to vēstījumus un zemtekstus. Kā salīdzinoši nelielai, bet talantu ziņā bagātai nācijai mums ir svarīgi, lai Latvijas mākslinieku veikums tiktu pamanīts plašāk – Eiropā, pasaulē. Kultūras procesu dokumentācija ir vienīgais veids, kā saglabāt nākamajām paaudzēm liecības par spilgtām šodienas parādībām un kā koncentrētā veidā arī ārpus Latvijas sniegt ieskatu mūsu šodienas izcilību veikumā, ” uzsver Arterritory.com direktore Una Meistere.

Tieši tādēļ antoloģijai „2007-2012. Latvijas laikmetīgā māksla. Purvīša balva” ir trīs atsevišķi izdevumi – latviešu, angļu un krievu valodās. Komentējot izvēlēto laika posmu, U.Meistere norāda, ka šajos sešos gados, kopš Latvijas mākslas ainā iedibināta un iedzīvojusies Purvīša balva, mākslas vide ir kļuvusi vēl intensīvāka un piesātinātāka, turklāt šis periods iezīmējas arī ar atsevišķu Latvijas mākslinieku pozitīvā nozīmē vērtējamu virzību kosmopolītisma virzienā, gūstot panākumus un regulāri strādājot ne tikai šeit, bet arī ārvalstīs. Abas tendences ir gana lielā mērā ietekmējušas kultūras ainu, un gan vietējie, gan ārvalstu mākslas cienītāji ir pelnījuši uzzināt par mūsu mākslinieku pasaules līmeņa sniegumu.

Izdevums ir pirmais tik vērienīgais Latvijas laikmetīgajai mākslai veltītais pārskats, kas izdots pēc valsts neatkarības atgūšanas. Tā idejas un koncepta autores ir Arterritory.com līdzdibinātājas Daiga Rudzāte un Una Meistere, izdevuma redaktore – Mairita Brice, bet izdevuma ievadvārdus jeb esejisku pārskatu par Latvijas laikmetīgās mākslas virzību un tās iezīmēm pēdējo sešu gadu laikā rakstījusi mākslas zinātniece Ieva Kulakova.

335 lappusēs ietverto mākslinieku daiļrades aprakstus sagatavojuši mākslas zinātnieki un kritiķi Elita Ansone, Ieva Astahovska, Anna Iltnere, Ieva Kulakova, Ieva Rupenheite, Alise Tīfentāle un Vilnis Vējš, bet antoloģijas lakoniski fleksiblo vizuālo noformējumu veidojusi dizaina apvienība „Tundra” un mākslinieks Kirils Kirasirovs.

Plašākai publikai antoloģija „2007-2012. Latvijas laikmetīgā māksla. Purvīša balva” tiks prezentēta piektdien, 15.februārī „Purvīša balvas 2013” ceremonijas laikā, bet tirdzniecībā tā būs pieejama no 18.februāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti