Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" un Bēthovena "Svinīgā mesa"

Kultūras ziņas

Jaunas izstādes Jūrmalas pilsētas muzejā

Izdod monogrāfiju par gleznotāju Voldemāru Zeltiņu

Izdota monogrāfija par gleznotāju Voldemāru Zeltiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Klajā nākusi mākslas zinātnieces Kristiānas Ābeles monogrāfija par agri un traģiski mirušo gleznotāju Voldemāru Zeltiņu. Kā paziņojumā medijiem norādīja izdevniecības "Neputns" pārstāvji, jaunā grāmata ir "apliecinājums skrupulozas pētniecības varenībai".

"Lai gan Voldemārs Zeltiņš (1879–1909) ir atzīts par savas paaudzes un mākslinieku loka turpat vai visspožāko talantu, par viņu nav nedz izsmeļošu biogrāfisku ziņu, nedz citu dokumentālu materiālu, kas pilnvērtīgi liecinātu par mākslinieka daiļrades ceļu," skaidroja izdevēji. Arī saglabājušos darbu skaits ir neliels. Taču Kristiāna Ābele, izvēršot atbildi apgalvojumam, ka "par viņu gandrīz nekā nav", savā pētnieces nelokāmajā apņēmībā apgalvo: "Tomēr "gandrīz" nenozīmē "nemaz". Lai to pierādītu, vairākos posmos esmu izveidojusi grāmatas sarakstīšanai pietiekamu materiālu uzkrājumu, pētot gan mākslas darbus muzejos, privātkolekcijās un antikvārajā tirgū, gan lielu daudzumu publikāciju, gan nepublicētos avotus, kas atrasti Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centrā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Zinātnisko dokumentu centrā, LU Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā, Rakstniecības un mūzikas muzejā un citur."

Kristiānas Ābeles monogrāfija ietver gan laikmeta un radošo centienu raksturojumu, gan mazaplūkoto, taču zīmīgo 20. gadsimta sākuma jauno literātu un mākslinieku, vēlāko klasiķu, bohēmu, gan ieskatu paša Voldemāra Zeltiņa dzīves gaitās, gan plašu viņa atstātā mākslas mantojuma analīzi un vērtējumu. Grāmatā ietverti visi līdz šim apzinātie Voldemāra Zeltiņa darbi.

Grāmatas dizaina un maketa autors ir Armands Zelčs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti