Izdod mākslas kalendāru ar 19. gadsimta Latvijas ainavām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Otrdien, 29. oktobrī, Latvijas Naconālās bibliotēkas (LNB) Draugu telpā notiek “Ainava 19. gadsimta Latvijas mākslā un dzīvē” – kalendāra “V. Z. Štāfenhāgena Latvijas ainavas 2020” prezentācija, paziņojumā medijiem informē LNB Atbalsta biedrības pārstāvji.

Latvijas kultūrtelpā pēdējā laikā īpaša uzmanība pievērsta vācbaltu kultūrvēsturiskajam mantojumam. Arī kalendārs “V. Z. Štāfenhāgena ainavas 2020” izceļ nozīmīgu tā daļu – 19. gadsimta vidus Latvijas pilsētu panorāmas un lauku ainavas, kas veidotas  gravīras tehnikā. Kalendārā izmantoti unikāli oriģinālizdevumi, kas atrodas LNB krājumā. Kalendāra māksliniece ir Daiga Brinkmane.  

Tēlnieks un zīmētājs Štāfenhāgens dzimis Kuldīgā un bijis Jelgavas pilsētas mākslinieks. Apceļojot Latvijas un Igaunijas gleznainākās vietas, Štāfenhāgens - līdzīgi kā tā laika vācu, šveiciešu un austriešu mākslinieki - zīmējis pilsētu ainavas un lauku dabas skatus, muižas un pilis.

Viņa darbi izdoti vairākos albumos 19. gadsimta otrajā pusē.  Ar albumu "Baltijas skatu kartes" mākslinieks kļuva slavens visā Baltijā.

Jauno mākslas kalendāru ar vācbaltiešu mākslinieka Vilhelma Zigfrīda Štāfenhāgena (1814-1881) Latvijas pilsētu un lauku ainavām izdevusi LNB Atbalsta biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Kalendāra prezentācijā LNB Letonikas un Baltijas centra lasītavas galvenā bibliogrāfe Aina Krieva demonstrēs bibliotēkas krājumā glabātos Štāfenhāgena albumus. Mākslas zinātnieks Valdis Villerušs iepazīstinās ar Štāfenhāgena gravīru nozīmi Latvijas un Eiropas mākslā. Savukārt Jānis Stepiņš, viens no grāmatas “Kārļu muiža. Laiki un likteņi” autoriem, stāstīs par saimnieciskās dzīves attīstību Latvijā muižu laikos. Pasākumu vadīs LNB Atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti