Kultūras ziņas

Kriminālromānu meistari Silla un Rolfs Berjlindi

Kultūras ziņas

"Kilograms kultūras 2014" - Gada notikums

Ivonnas Poplanskas rotu māksla Londonā

Ivonna Poplanska - Lielbritānijas top-100 juveliere

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rotu dizaineres Ivonnas Poplanskas vārds visspožāk iemirdzējās pirms trim gadiem, kad viņas gatavotā piespraude “Miera dūja” uzvarēja konkursā par godu 60 gadiem kopš Karalienes Elizabetes II kronēšanas. Šobrīd Ivonna ir iekļauta aktuālāko Lielbritānijas juvelieru TOP 100, un, blakus jaunu kaklarotu, gredzenu un citu krāšņumlietu radīšanai viņa gatavojas kūrēt Latvijas dzintara izstādi Londonas Zeltkaļu centrā.

Pēc tam, kad 2009. gadā ar izcilību bija absolvējusi Londonas Mākslas universitāti, Ivonna Poplanska pavadīja gadu, apgūstot arodu britu kompānijā “Shawn Leen”, kura sadarbojas ar vairākiem modes guru, tostarp Aleksandru Makvīnu. Sekoja mācības Londonas Zeltkaļu centrā – Ivonna bija viena starp sešiem māksliniekiem, kurus skoloja Stjuarts Evelins, viens no nedaudzajiem Karalienes oficiālajiem rotkaļiem un sudrabkaļiem. Iespējams, viņa mācītais iespaidoja Ivonnas darbu, veidojot piespraudi, kura uzvarēja Karalienes konkursā. Mākslinieces rokās redzamā dūja ir 3D izdruka no silikona, oriģināls glabājas Bekingemas pilī.

„Dūjas siluets ir izgreznots ar četriem nacionālajiem ziediem: rozi Anglijai, dadzi Skotijai, āboliņu Īrijai un narcisi Velsai,” stāsta rotu dizainere Ivonna Poplanska. „Strādājām arī ar entuziastu – zelta sijātāju Brian Wright, kurš piedāvājās ar rokām izsijāt mazliet zelta Anglijā, Īrijā, Skotijā un Velsā. Viņš pavadīja četrus mēnešus, mirkdams līdz viduklim ūdenī, lai izsijātu mazliet zelta."

Zeltkaļu centrā notiks dzintara izstāde, kura tiks atklāta 26. maijā par godu Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē.

„Sadarbojos ar Latvijas vēstniecību, kā arī galeriju “Putti” Latvijā, lai izstādītu šīs te dzintara rotas – bet ne tikai dzintara rotas, vēlējos kā kuratore parādīt arī netradicionālu pielietojumu dzintaram un izstādīsim arī dzintara diegus, kuri tiek lietoti gobelēnā, un arī lielformāta dzintara fotogrāfijas,” skaidro dizainere.

„Šādi sasniegumi ir iespējami ar milzīgu darba ieguldījumu, bet es to nebūtu paveikusi bez savas mammas morālā un finansiālā atbalsta,” turpina Poplanska. „Esmu viņai ļoti pateicīga, ka varēju mācīties Anglijā un veidot savu ceļu rotu dizainā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti