Rīta Panorāma

ES noteiks papildu sankcijas Irānai par protestu apspiešanu

Rīta Panorāma

Pēta VR tehnoloģiju ietekmi uz redzes sistēmu

Itālijā atrod unikālu senu bronzas skulptūru kolekciju

Itālijā atrod senu bronzas skulptūru kolekciju – liecību par etrusku un romiešu kultūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Arheoloģiskos izrakumos Itālijā atrasta unikāla 1. un 2. gadsimtā pirms mūsu ēras radītu bronzas skulptūru kolekcija. Mākslas darbi sniedz ieskatu maz izzinātā etrusku kultūras norieta un Senās Romas veidošanās posmā.

Arheologs Džakopo Tabolli stāsta: "Tikai pirms dažām dienām lielajā baseinā tika izdarīts ārkārtējs atklājums. No tā pamatnes, šīs monumentālās struktūras zemākā punkta, iznira no pirmā līdz otrajam gadsimtam pirms mūsu ēras radīti 24 bronzas šedevri. Tas bija laiks, kad Etūrijā beidzās etrusku dominance un sākās romiešu laikmets."

Pilna izmēra dievību un valdnieku skulptūras, atsevišķu ķermeņa daļu atveidi, monētas un citi vēsturiski priekšmeti tika atrasti pie kāda termāla avota Toskānā netālu no Sjēnas pilsētas. Tie saistīti ar dziednieciskiem rituāliem, un arheologi pamatoti norāda, ka atradums palīdzēs pārrakstīt vēsturi.

Laikmetu maiņu iezīmēja kari un konflikti, bet atrasti uzraksti gan etrusku, gan latīņu valodā, kas parāda, ka dievus svētnīcā pie pirts kopā pielūdza pie etrusku un romiešu elites piederošas ģimenes.

Atklājuma nozīmi jau novērtējušas amatpersonas, un plānots šajā vietā izveidot īpašu muzeju. Vēsturnieki to dēvē arī par lielisku starptautiskas sadarbības piemēru, jo izrakumos piedalījās speciālisti un studenti no daudzām ārvalstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti