Kultūras ziņas

Mākslas dienu izstāde "Mākslas laiks"

Kultūras ziņas

"Mizantrops" uz Liepājas teātra skatuves

Grāmatu mākslinieku izstāde "Zirgs"

«Istabā» - latviešu grāmatu mākslinieku izstāde «Zirgs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Galerijā “Istaba” aplūkojami Latvijas bērnu literatūras autoru un ilustratoru katalogam-grāmatai “The Horse” (“Zirgs”) radīto ilustrāciju oriģināli.

Kā informēja galerijas “Istaba” pārstāvji, izstādē piedalās latviešu mākslinieki Elīna Brasliņa, Rūta Briede, Pēteris Līdaka, Rebeka Lukošus, Ernests Kļaviņš, Maija Kurševa, Liene Mackus, Anete Melece, Gundega Muzikante, Aleksejs Naumovs, Anita Paegle, Juris Petraškevičs, Vivianna Maria Staņislavska, Anna Vaivare, Māra Viška. Autoru darbi radīti dažādās tehnikās, piemēram, akrila glezniecībā, akvareļa glezniecībā, tušas zīmējumā, flomāsteru zīmējumā, pasteļglezniecībā, kolāžā, u.c.

2017. gadā platforma “Latvian Literature” izdeva starptautiskajai publikai veltītu prezentācijas materiālu “The Horse”, kas tika veidots kā lielformāta daiļliteratūras grāmata bērniem.

Projektā iesaistītajiem autoriem bija dots uzdevums uzrakstīt īsprozas darbu – vienu nodaļu grāmatā par zirgu, kas reizē atspoguļotu gan autora rokrakstu un vietu latviešu literatūrā, gan būtu aizraujošs stāsts bērniem. Savukārt māksliniekiem šie stāsti bija jāilustrē. Kataloga-grāmatas radīšanā piedalījušies 20 dažādu paaudžu latviešu rakstnieki un ilustratori. Viņu sadarbību noteica nejaušība, jo mākslinieki ilustrējamo stāstu autoru vārdus izlozēja.

Māksliniece Anita Paegle stāsta: "Vienmēr zīmējot es domāju, vai man ir interesanti. Kur ir tas brīdis, kad darbs ir gatavs. Vai tev patīk un vai to var likt grāmatā. Ja man ir interesanti, tad es domāju, ka arī citiem būs." 

“Šīs izstādes mākslinieki mums pastāsta par saviem ZIRGIEM. Individuāliem, taču savā ziņā arī līdzīgiem. Vienam ZIRGS ir iekšējā balss, kas ierunājas naktīs, citam – kāds apslēpts patiesais "es", vēl kādam – ilgas, sapņi vai nekontrolējamas, rikšojošas domas, kas ZIRGA veidolā atskrien "katru reizi, kad apsēžos pie klavierēm". Kādam ZIRGS ir kā milzīga atbildība sabiedrības priekšā, apzinīgums un reizēm arī kā liels nogurums. ZIRGS ir bailes, joki, pasakas, fantastiskas būtnes piemājas dārzā, amerikāņu vesterna bezgalīgais horizonts un tālumā mirdzoša spēka zvaigzne. Šajā izstādē apkopoti dažādi rokraksti un paņēmieni, kā nolaisties nezināmajā un izvilināt no tā ZIRGU” izstādi raksturo tās veidotāji.

Izstāde būs apskatāma līdz 19. maijam. Izstādes laikā galerijā “Istaba” izdevums pieejams arī iegādei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti