ISSP Galerijā apskatāma somu mākslinieces Maijas Anniki Savolainenas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 28. septembra līdz 3. novembrim ISSP Galerijā būs apskatāma somu mākslinieces Maijas Anniki Savolainenas izstāde “Solarofīti” (Solarophytes). Izstādes atklāšana – 27. septembrī plkst. 18.30, informēja galerijas pārstāvji.

Vai iespējams iedomāties redzi kā decentralizētu, kolektīvu un juteklisku žestu? Ja nu redze nebūtu saistīta ar specializētiem orgāniem, piemēram, acīm, bet būtu iekļauta ķermeniskā "pasaulē būšanā"? Kā būtu, ja redze nebūtu mūsu galvenā zināšanu uztveres forma? Ja nu fotogrāfija kā redzes rīks nebūtu reprezentatīva?

Somu mākslinieces Maijas Anniki Savolainenas izstādes “Solarofīti” nosaukums veidots no jēdzieniem “solar-” (saules-) un “-fīti” (norāde uz augu vai specifisku biotopu), un tā pievēršas fotogrāfiskiem procesiem, kas neietilpst cilvēkam redzamajā elektromagnētisko viļņu diapazonā. Izmantojot īpašu tehnoloģiju, māksliniece panāk ultravioletā starojuma reprezentāciju fotogrāfiskā attēlā. Cilvēka āda iegūst dīvaini tumšu nokrāsu, īpaši vietās, uz kurām tiek lietots pretapdeguma līdzeklis. Līdzās fotogrāfijām māksliniece izmanto skulptūru, skaņu, īpaši izstādei veidotus robotus un dabas materiālus, kas visi ir savstarpēji saistīti. Gaismas pāreja no vienas formas uz otru ir fotogrāfijas esence – starojums atstāj pēdas uz gaismjutīga, taustāma materiāla, piemēram, fotofilmas, bet tas līdzvērtīgi iedarbojas arī uz augiem, kas absorbē gaismu, izmantojot to kā enerģijas avotu.

Izstāde tapusi sadarbībā ar mūziķi Arturi Tairu, mediju mākslinieku Otso Sorvetulu un bioloģi Titu Kotilainenu. Sestdien, 29. septembrī plkst. 15.00 ISSP Galerijā notiks Savolainenas atvērtā lekcija, kurā viņa stāstīs par darba tapšanas procesu.

Maija Anniki Savolainena ir māksliniece, kas savos darbos izmanto fotogrāfiju, video un instalāciju. Ieguvusi maģistra grādu fotogrāfijā Ālto Universitātē. Iepriekš studējusi bioloģiju, kas ietekmējis arī viņas mākslinieces praksi – tā apvieno mākslu ar dabaszinātni. Savos darbos pievēršas informācijas plūsmai fotogrāfiskā materiālā – kas notiek procesā, kurā nemateriāla informācija kā gaisma tiek pārtulkota taustāmā materiālā kā fotogrāfiskā attēlā, augu biomasā vai skulpturālās instalācijās. Bieži sadarbojas ar dažādu nozaru zinātniekiem un māksliniekiem. Izstāde veidota īpaši ISSP Galerijai ISSP Rīgas rezidences ietvaros. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti